EnergoZrouti.cz

Rychlejšímu rozšiřování elektromobilů brání podle britské Sněmovny lordů dezinformace v médiích

  
Lenka Nováková
7. 2. 2024 ▪ 09:44

Proč se elektromobily prodávají méně, než se čekalo? Důvodem mohou být i dezinformace šířené v médiích a na sociálních sítích. Upozornila na to britská Sněmovna lordů, která si kvůli tomu nechala provést speciální průzkum.

Fake news, tedy dezinformace kolem elektromobility podle průzkumu poškozují trh
Fake news, tedy dezinformace kolem elektromobility podle průzkumu poškozují trh
Foto: Unsplash

Každý den zveřejňovaná videa a fotografie o požárech elektromobilů, které v mnoha případech vůbec nesouvisejí s elektromobily a jsou vytvářena jen tak, aby pomáhala šířit dezinformace. Přesně to je podle britské Sněmovny lordů problém, který brání rychlejšímu rozšiřování těchto vozidel nejen na silnicích ve Spojeném království. Vláda by se tak podle členů sněmovny měla těmito dezinformacemi více zabývat.

Průzkum provedený Lordskou komisí pro změnu klimatu zdůrazňuje naléhavou potřebu vládního zásahu k obnovení spotřebitelské důvěry a vyvrácení mylných přesvědčení o elektromobilech, která jsou šířena některými částmi britského tisku. Zprávy, které ukazují elektromobily jako velmi nebezpečná vozidla se ale šíří po sociálních sítích napříč světem.

Navzdory významnému milníku překročení počtu 1 milionu registrovaných elektromobilů ve Spojeném království, se růst trhu s elektromobily zpomalil. Tento trend je alarmující, zejména vzhledem k tomu, že téměř čtvrtina emisí uhlíku v zemi pochází ze silniční dopravy, což znamená, že přechod na elektrická vozidla by mohl mít značný dopad na snižování těchto emisí.

Baronka Parminterová, předsedkyně výboru, řekla BBC na rozšířené dezinformace v médiích, které vykreslují elektromobily jako výrazně náchylnější k požárům než jejich fosilní protějšky, ačkoli důkazy ukazují, že riziko požáru je pro obě kategorie vozidel srovnatelné. Ředitel dekarbonizace dopravy na ministerstvu dopravy Spojeného království, Richard Bruce, potvrdil, že dezinformace mají významný dopad na veřejnou percepci a ochotu investovat do elektromobilů.

Vláda už v reakci na dezinformace týkající se elektromobilů vydala seznam otázek a odpovědí, který by měl některé informace vyjasnit. Je ovšem jisté, že proti šíření dezinformací, které brání dalšímu rozvoji elektromobilů jen podobná informace stačit nebude.




Štítky: Elektromobilita Auto Doprava Velká Británie Spojené království Sněmovna lordů Média Dezinformace Požáry elektromobilů