EnergoZrouti.cz

RWE postaví v Dolním Sasku novou větrnou farmu. Jednu z turbín bude vlastnit místní družstvo

  
Martin Bárta
7. 2. 2022 ▪ 12:10

O výrobu pro více jak 13 tisíc domácností by se ještě letos měla rozšířit energie dostupná z obnovitelných zdrojů. Německá energetická společnost RWE totiž postaví další větrné turbíny i ve spolupráci s novými partnery.

Větrné elektrárny
Větrné elektrárny
Foto: Chris Barbalis on Unsplash

Elektrickou energii pro víc jak 13 tisíc německých domácností by měla ještě letos začít dodávat nová větrná farma, kterou postaví RWE v Dolním Sasku. Pobřežní elektrárna jejíž výstavbu firma nyní zahájila bude součástí 22,8 megawattového projektu Sandbostel-Bevern.

Obnovitelné zdroje v příštích letech vyjdou na stovky miliard korun

Samotná výstavba větrného parku není nic překvapujícího, jen v Německu kvůli přechodu na obnovitelné zdroje energie v posledních letech roste obrovské množství nových solárních ale i větrných parků.

Projekt Sandbostel-Bevern je ale přeci jen v něčem jiný. RWE na místě postaví celkem čtyři větrné turbíny o celkovém instalovaném výkonu 17,1 megawatt. Tři z turbín budou následně provozovány přímo energetickou společností RWE. Jedna z turbín o nominálním výkonu 5,7 MW ale bude provozována místním družstvem OsteWind GmbH & Co. KG.

„Po dokončení prací, které jsou v současné době plánované na konec tohoto roku, vyrobí čtyři větrné turbíny dostatek zelené elektřiny pro zásobování více než 13 000 domácností energií šetrnou ke klimatu,“ říká Jens Edler-Krupp.

RWE v současnosti v Německu provozuje větrné elektrárny s instalovaným výkonem větším než 580 MW. Aby bylo zajištěno dostatečné množství obnovitelné energie po vypnutí posledních jaderných elektráren v zemi, bude společnost jen během příštích osmi let investovat až 15 miliard eur (téměř 375 miliard korun) do nových obnovitelných zdrojů. Německo tak čeká další rozšiřování vodních, větrných, solárních a dalších elektráren včetně využití bateriových a vodíkových úložišť pro zálohu.




Štítky: Obnovitelné zdroje Německo Elektřina RWE Energetika Větrná elektrárna
Zdroj: RED