EnergoZrouti.cz

Praha instaluje chytré stožáry veřejného osvětlení s nabíječkou elektromobilů

  
Martin Bárta
4. 9. 2020 ▪ 20:06

Nové stožáry veřejného osvětlení, které mají přípravu na doinstalaci nabíječek elektromobilů připravili radní na Vinohradech. Ze 47 nových stožárů jich je 13 připravených právě na nabíječky. Praha navíc chystá do budoucna nainstalovat podobných míst pro nabíjení tři až šest tisíc po celém městě.

Sloup veřejného osvětlení s nabíječkou elektromobilů
Sloup veřejného osvětlení s nabíječkou elektromobilů

Praha prostřednictvím své společnosti Technologie hlavního města Prahy (THMP) v rámci obnovy kabelové sítě veřejného osvětlení v Praze, připravila společně s firmou PREdistribuce nové stožáry veřejného osvětlení, které umožňují nejen běžné osvětlování ulic ale i možnost dobíjení elektromobilů.

Elektromobilisté tudíž snadno dobijí baterie svých elektromobilů přímo na parkovacích místech a nemusí jezdit na speciální nabíječky elektromobilů u obchodních center či čerpacích stanic.

Až šest tisíc dalších nabíječek by mohlo být v Praze do šesti let

Hlavní město stožáry v rámci modernizace osadilo v městské části Praha 2 – Vinohrady. Tam bylo instalováno 47 nových stožárů z nichž třináct je takzvaně EV ready – stačí je tedy jen osadit nabíjecím zařízením a je možné je ihned využívat jelikož potřebná infrastruktura je v nich již připravena.


Podle radního hl. m. Prahy Jana Chabra by mělo být do šesti let v Praze k dispozici dalších tři až šest tisíc nových nabíječek elektromobilů na tomto principu.


THMP tak chce v rámci stavby dalších podobných „chytrých stožárů lamp“ spolupracovat s Pražskou energetikou, čímž bude možné připravit i rozvodnou síť na zvýšení odběru. Současná kabelová síť pro veřejné osvětlení by totiž kapacitně nebyla dostatečná pro nabíjení většího množství elektromobilů. Spolupráce firem navíc umožní instalaci nabíječek a přitom co nejmenšího omezování při stavebních úpravách.

Nové lampy mají LED osvětlení. Snadno tak regulovat jejich výkon podle okolních podmínek

Nové lampy navíc místo starších sodíkových svítidel obsahují moderní LED světla, ty mají nižší spotřebu a lze je mnohem lépe regulovat. V závislosti na okolních podmínkách jako je třeba aktuální světlo v daném místě či pohyb osob lze regulovat jejich svit.


Už v příštím roce připravují radní instalaci dalších stožárů veřejného osvětlení, které by měly být připraveny na instalaci nabíječek elektromobilů. Ty by se měli objevit hlavně v Kobylisích, na Černém Mostě, ve Veleslavíně či v Hájích.

V Česku se chystají další stovky nabíječek

V tuzemsku by do několika let mohly vzniknout další stovky nabíječek elektromobilů. Ty staví hlavně soukromé firmy, které nyní prostřednictvím Ministerstva dopravy mohou žádat o příspěvky na stavbu nových nabíjecích stanic elektromobilů.


Ministerstvo pro podporu využívá Operačního programu doprava na rozvoj infrastruktury pro alternativní paliva automobilů, díky kterému je možné pokrýt až 70 způsobilých výdajů na stavbu nových nabíječek. Na jejich stavbu je celkově vyčleněno 60 milionů korun v aktuálním běhu. V rámci programu na podporu rozvoje alternativních paliv ale bylo vyčleněno celkem 1,2 miliardy korun.




Zdroj: TZ MHMP