EnergoZrouti.cz

Poslat elektřinu babičce, na chatu nebo sousedům? Už od zítřka se bude možné registrovat

     
Martin Bárta
31. 7. 2024 ▪ 12:07

Poslat zadarmo přebytečnou elektřinu na chatu, babičce nebo k sousedům by mělo být už brzy možné. Už od prvního srpna totiž startují registrace u Elektroenergetického datového centra. To sdílení energie umožní, je ale nutné mít chytrý elektroměr.

Od srpna se bude možné registrovat ke sdílení elektřiny
Od srpna se bude možné registrovat ke sdílení elektřiny
Foto: Unsplash

Už od čtvrtka 1. srpna bude možné zažádat o registraci ke sdílení elektřiny u Elektroener­getického datového centra (EDC). To bude prvním krokem k tomu, aby mohly domácnosti posílat elektřinu, kterou si vyrobí například z fotovoltaické elektrárny na své střeše, komukoliv jinému.

Přestože zítra ještě nebude možné takovou situaci reálně využívat, spuštění registrací bude významným krokem. EDC totiž bude mít po registraci měsíční lhůtu na to, aby žádost o registraci schválilo a domácnost mohla vyrobenou energii posílat třeba na chatu, babičce nebo i sousedům.

Aby bylo možné se vůbec registrovat, budou ale domácnosti potřebovat vyměnit elektroměr za chytrý. Ačkoli někteří distributoři již s výměnou začali, velká většina domácností stále používá obyčejný elektroměr.

Výměna je přitom snadná a pokud jej ještě nemáte, lze o ni požádat distributora, který by měl výměnu provést bez jakéhokoliv poplatku. Mimo to, že vám chytrý elektroměr pomůže se sdílením elektřiny, poskytne vám i výrazně více informací o vaší spotřebě.

Spuštění Elektroenerge­tického datového centra je tak skvělou zprávou pro všechny majitele fotovoltaických systémů, kteří v aktuálních meteorologických podmínkách nejsou schopni všechnu vyrobenou energii spotřebovat.

Lze si tak představit, že si vyrobenou elektřinu ze své chaty “pošlou” do bytu nebo naopak z domu na chatu. Stejně tak bude sdílení elektřiny využitelné i například pro napájení domu prarodičů, kteří díky tomu budou moci ušetřit za spotřebovanou energii.

U sdílení přitom nezáleží na tom, zda je zdrojové a cílové místo vzdálené, sdílení je totiž stále jen virtuální, a tak je možné si elektřinu “poslat” přes celou republiku.

Česko se díky novele energetického zákona (Lex OZE II.), která sdílení energie přes Energetické datové centrum umožní, zařadilo k Německu, Rakousku a dalším zemím EU, kde již sdílení v současnosti probíhá v rámci takzvané komunitní energetiky.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Elektřina Sdílení elektřina EDC
Zdroj: Sbírka zákonů Parlamentu České republiky, Poslanecké sněmovny



Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.