EnergoZrouti.cz

Podle šéfa jedné z největších automobilek jsou plány na elektromobily do roku 2030 v Evropě příliš ambiciózní

     
Martin Bárta
22. 7. 2024 ▪ 15:31

Plány s elektromobilitou, které má Evropská unie do roku 2030, jsou podle šéfa jedné z největších světových automobilek příliš ambiciózní. Firma už nedávno omezila své plány na konec spalovacích motorů.

Podle šéfa Fordu jsou plány na elektromobily v Evropě příliš ambiciózní
Podle šéfa Fordu jsou plány na elektromobily v Evropě příliš ambiciózní
Foto: Unsplash

Plán na to, jak by elektromobily mohly do roku 2030 vévodit evropskému trhu s automobily je podle šéfa automobilky Ford příliš ambiciózní. Automobilka přitom nedávno přehodnotila své plány s elektromobilitou, když oznámila, že zatím alespoň v následujících šesti letech neplánuje úplně ukončit prodej spalovacích vozů v Evropě.

Podle Marina Gjajy, šéfa automobilky v jeho vyjádření pro server Autocar je důvodem pro pokračování spalovacích motorů hlavně nejistota ohledně poptávky po elektrických vozech u zákazníků a legislativy, která by další pokračování spalovacích motorů upravila.

„Nemyslím si, že se můžeme do něčeho pustit naplno, dokud se naši zákazníci nerozhodnou, že do toho jdou naplno, a to se děje různými tempy po celém světě,“ řekl Gjaja pro Autocar.

Ještě nedávno byly elektromobily ze strany Evropské unie i mnohých vlád podporovány jak jen to šlo. Zatímco podpora v Bruselu se po opětovném zvolení šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové dá i nadále očekávat, podpora některých místních vlád už je úplně jiná. V mnoha zemích totiž po velkém boomu došlo k razantnímu omezení či úplnému ukončení národních dotací na nákup elektromobilů, bez kterých jsou tato vozidla mnohdy stále velmi drahou volbou.

Právě rychlé změny v podpoře elektromobilů ze strany politiků a stejně tak i změny dotací dělají z elektromobilů pro automobilky velmi nejistou volbu pro budoucnost. Mnoho automobilek, které tak dříve plně sázely na elektromobilitu nyní své plány přehodnocují.

„Nevěříme, že přechod výhradně na elektrická vozidla do roku 2030 je dobré rozhodnutí pro naši společnost a zejména pro naše zákazníky,“ řekl Gjaja.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Automobily Auto Elektromobily Elektromobilita Doprava Ford


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.