EnergoZrouti.cz

Nulové emise a čistší vzduch. Madrid objednal desítky dalších elektrických autobusů

  
Martin Bárta
29. 12. 2023 ▪ 12:32

Ve španělské metropoli by v příštím roce měla začít cestující vozit další vozidla poháněná energií uloženou v bateriových článcích. Ke stávajícím šedesáti elektrickým autobusům jich místní dopravce objednal dalších padesát.

Elektrický autobus Urbino od polského Solarisu
Elektrický autobus Urbino od polského Solarisu
Foto: Solaris

Další padesátka nových elektrických autobusů by se už v příštím roce měla objevit v ulicích španělského Madridu. Místní dopravce je objednal u polského Solarisu, nejde přitom o první zkušenost s elektrickými autobusy, kterých už ve městě jezdí několik desítek.

Dopravní společnost EMT Madrid nyní objednala další autobusy i kvůli spokojenosti s dříve nakoupenými autobusy od stejné firmy. Další kusy elektrických autobusů by tak měly vozový park místní veřejné dopravy pomoci přiblížit cíli snížení emisí skleníkových plynů na nulu.

Podle plánu známého jako „Madrid 360“ by totiž v budoucnu měly ve městě jezdit už jen autobusy s nízkými či nulovými emisemi. V budoucnu tak lze očekávat kombinaci autobusů na CNG a právě elektrobusů, které jsou v místních podmínkách i díky příznivému klimatu výhodné.

Padesátka nově objednaných autobusů, která by měla být dodána do konce července 2024 by se měla skládat z 20 devíti metrových autobusů Urbino 9 LE a 30 autobusů Urbino 12 o délce 12 metrů. Model Urbino 12 už je ve městě dobře známý, v případě Urbino 9 LE ale půjde v ulicích Madridu o premiéru. Tento model tak najde využití hlavně v úzkých uličkách centra města či na méně vytížených linkách, jeho kapacita je totiž „jen“ 24 sedících cestujících. Delší model přitom pojme ještě o čtyři pasažéry více.




Štítky: Elektromobil Autobus Auto Elektrobus Španělsko Elektrické autobusy Madrid
Zdroj: TZ Solaris