EnergoZrouti.cz

Nezájem o elektromobily. Volkswagen kvůli němu propustí stovky zaměstnanců

  
Nikola Stránská
5. 12. 2023 ▪ 15:03

Nezájem o elektromobily od Volkswagenu povede k dalšímu odchodu zaměstnanců. Těch by po nynějším zastavení výroby modelů ID.3 a Cupra Born mělo odejít téměř pět stovek.

Nezájem o elektromobily Volkswagenu pokračuje
Nezájem o elektromobily Volkswagenu pokračuje
Foto: Unsplash

Už v tomto týdnu by podle informací německé agentury DPA měla být zastavena výroba modelů Volkswagen ID.3 a Cupra Born, které v současnosti vznikají v továrnách ve Zwickau a v Drážďanech. Kvůli nezájmu o tyto modely ze strany zákazníků by měla být výroba zastavena prozatím do konce roku. Jisté je, že o práci kvůli tomu přijdou stovky lidí.

Volkswagen totiž kvůli nízké poptávce po některých svých elektrických modelech bude muset ukončit nebo přesněji neprodloužit smlouvy stovkám zaměstnancům. Podle tiskového mluvčího firmy půjde prozatím o téměř 500 míst zaměstnanců, jejichž smlouvy byly na dobu určitou či šlo o agenturní zaměstnance.

Velký tlak na vedení Volkswagenu tak v současnosti stále vytváří silná čínská konkurence i menší značky, které se díky přechodům na elektromobilitu stále rychleji usazují i na trzích, kde měl dříve Volkswagen jasnou dominanci. Podle posledních dat o celosvětových prodejích elektromobilů si Volkswagen (bez dalších koncernových značek) ukousnul jen velmi malou část trhu. Podle dat o prodejích se tak nejvíce prodávaly jeho modely ID.3 a ID.4, přičemž minimálně první z uvedených nejspíše nenaplňuje to, co od něj automobilka očekávala, což se ostatně projevuje i na nynější stopce výroby.

Už v letošním roce přitom Volkswagen ve svých továrnách neprodloužil končící smlouvy téměř třem stovkám zaměstnanců ze stejného důvodu, tedy kvůli nízké poptávce po jeho vozidlech. Ačkoliv jen v továrně Zwickau pracuje více než 10 tisíc lidí a současná čísla jsou tak jen „drobnou“ personální změnou, rozhodně to nevěstí nic pozitivního do příštích měsíců.

Ačkoliv tak samotné prodeje elektrických vozidel rostou stále rychlejším tempem, Volkswagen ani značky, které jsou součástí jeho koncernu si na rostoucím koláči příliš neukusují. Volkswagen tyto problémy nejen slovy svého šéfa Thomase Schäfera přitom už dříve přiznal, podle stále přicházejících negativních zpráv se mu je ale nejspíše nedaří efektivně řešit.




Štítky: Elektromobily Auto Volkswagen Elektromobilita Výpověď Elektrická vozidla VW Cupra ID.3