EnergoZrouti.cz

Na Slovensku spustili chytré bateriové uložiště, samo se učí kdy ukládat energii

  
Tomáš Jelínek
16. 9. 2020 ▪ 12:00

Slovenská technologická společnost Fuergy spustila na Slovensku do provozu svůj systém brAIn. Toto chytré bateriové uložiště používá prvků umělé inteligence a samo se učí kdy nabíjet a vybíjet baterie tak aby byly vykryty špičky a zároveň dodávána energie za co nejnižší cenu.

Bateriové úložiště brAIn
Bateriové úložiště brAIn
Foto: Fuergy

Slovenská technologická společnost Fuergy spustila společně s dodavatelem elektrické energie G&E Trading první chytré bateriové úložiště na Slovensku. To má kapacitu baterií 432 kWh a řídí jej umělá inteligence.

I když bateriová uložiště už nejsou ve světě nic nového, což dokazuje i projekt obrovského bateriového úložiště s kapacitou 129 MWh, které do energetické sítě v Austrálii zapojila společnost Tesla známého vizonáře Elona Muska, na Slovensku ani v dalších zemích Evropy až tolik podobných řešení nevzniká.

Umělá inteligence sama vykrývá špičky a řídí dobíjení baterií

Výjimkou je ale nyní spuštěný projekt chytrého bateriového úložiště. To je umístěno v průmyslovém parku v Senci a slouží k vykrývání špiček v době, kdy je energie nedostatek. Pokud jí je naopak přebytek, energie za nižší cenu se ukládá. Tím lze nejen vykrýt špičky ale i získat elektrickou energii za nižší cenu v době menší poptávky.


Právě inteligentní systém dobíjení a vybíjení si řídí úložiště samo pomoci prvků umělé inteligence. Zapojením do sítě se tak nyní zařízení samo učí jak co nejlépe ukládat energii, aby byla následně k dispozici právě ve špičkách a v době kdy jsou ceny energií nejvyšší.

Využití? Nepředvídatelné obnovitelné zdroje i výpadky energie

Podobná úložiště tak rozhodně mají velké využití v budoucnu při zapojení stále většího počtu solárních či větrných elektráren u kterých nelze nikdy předem přesně předvídat, zda bude energie přebytek či nedostatek.


V logistickém parku ve slovenském Senci tak nyní vyzkouší fungování pro regulaci spotřeby energie spediční firma Gebrüder Weiss. Systém bude sledovat a učit se o energetickém řízení budovy a podle toho bude vyhodnocovat zda nabíjet či vybíjet baterie. Společnosti by to tak mohlo do budoucna ušetřit nemalé finanční prostředky za energie. Baterie mohou také dodávat elektrickou energii v případě výpadku primárního zdroje a slouží tak i jako záložní zdroj.




Zdroj: FUERGY