EnergoZrouti.cz

Místo slevy na elektromobil přijde vyšší daň na auta se spalovacími motory

  
Tomáš Jelínek
6. 2. 2022 ▪ 12:38

Podle odborníků by měla být místo příspěvků na elektromobily zvýšena daň u nákupu vozidel se spalovacím motorem. To by srovnalo ceny vozidel a podpořilo nákup elektromobilů i bez velkých státních pobídek.

Elektromobil při nabíjení
Elektromobil při nabíjení
Foto: Michael Fousert on Unsplash

Slevy a dotace na pořízení nových elektromobilů, které v posledních letech představilo široké množství zemí Evropské unie velmi často naráží i na problémy se kterými málokdo počítal. Změny v dotační politice tak už zavedla třeba Velká Británie, která snížila jejich výši, aby byla dotována pouze vozidla pro méně majetné skupiny obyvatel. Podle odborníků je ale řešení jinde. Dotace by se měly zrušit a místo nich by měla přijít vyšší daň při nákupu vozidel se spalovacím motorem.

Zvýšení daní by srovnalo ceny elektrických a spalovacích aut

Německo, které je vzorem elektromobility pro další země ve střední Evropě si je problémů, které s sebou příspěvky na nákup vozidel s bateriovými články přinesly vědomo. I proto nová vláda takzvaného semaforu plánuje štědrou dotační politiku upravit a možná ji také úplně ukončit.

Právě v Německu totiž velmi často dochází k legálnímu zneužívání dotací na elektromobily, které sice může přinést pozitivní efekt v podobě levnějších vozidel v dalších zemích EU, ale pro místní daňové poplatníky to nijak příjemná informace není.

Jak uvedl německý ekonom a specialista na automobily Ferdinand Dudenhöffer pro server Spiegel, nejen Německo by mělo jít úplně jinou cestou a příspěvky na nákup nových elektromobilů ukončit. Místo toho by posléze měla být zavedena vyšší daň z přidané hodnoty na benzínová a naftová auta.

Zákazníci, kteří by si pořídili nové vozidlo na fosilní paliva by tak podle Dudenhöffera ve spolkových státech Německa měli místo současné 19 % sazby DPH platit 26 procent. Toto řešení by sice zvýšilo ceny současných vozidel na fosilní paliva ale oproti tomu podpořilo nákup elektromobilů, které by se dostaly na podobné cenové hladiny jako vozidla se spalovacím motorem.

Zvýšená sazba DPH na vozidla se spalovacím motorem a zrušení bonusu na nákup nového elektromobilu by tak přineslo prospěch primárně státnímu rozpočtu, který by nemusel vynakládat tak vysoké výdaje na elektromobilitu.

Ceny elektromobilů ale stejně jako další technologie, které dříve patřily mezi nové začnou časem podle odborníků klesat. Dotační politika tak bude moci být zrušena ve většině zemí, jelikož bude postrádat smysl.




Štítky: Elektromobil Auto Spalovací motory Německo Fosilní paliva
Zdroj: RED