EnergoZrouti.cz

Máte tepelné čerpadlo? I tak přispějete na údržbu plynové sítě, plánuje agentura

  
Nikola Stránská
24. 1. 2024 ▪ 10:25

Miliardy na financování modernizace plynárenské sítě by měly jít i z kapes zákazníků, kteří přešli na tepelná čerpadla. Právě takový plán má Federální síťová agentura, podle které bude nutné do modernizace sítí jen do roku 2045 investovat 450 miliard eur.

Majitelé tepelných čerpadel se budou muset v Německu podílet na modernizaci plynovodů
Majitelé tepelných čerpadel se budou muset v Německu podílet na modernizaci plynovodů
Foto: Martin Bárta / DALL.E

Pořídili jste si tepelné čerpadlo, abyste unikli vysokým nákladům na zemní plyn a jeho distribuci? I tak ale zaplatíte poplatek, kterým na modernizaci plynárenské sítě přispějete. Přesně takový plán má totiž německá Federální síťová agentura (Bundesnetzagentur, obdoba tuzemského ERÚ – pozn. red.), která má na starost regulaci plynárenské a elektrické sítě.

Náklady, které agentura podle plánů bude muset investovat do modernizace elektrické a plynovodní distribuční sítě totiž v Německu podle odhadů má dosáhnout asi na 450 miliard eur do roku 2045. To by mělo zajistit, že elektrická síť bude připravena na nápor tepelných čerpadel a elektromobilů či stále větší využívání obnovitelných zdrojů. Stejně tak plynová infrastruktura by měla být modernizována tak, aby byla schopna nahradit zemní plyn směsí plynu a vodíku či zajistit úplný přechod na vodík.

Finance, které bude k této přeměně energetiky nutné investovat ale ve velkém zaplatí hlavně zákazníci, kteří plyn a elektřinu odebírají. Právě to tak vytváří absurdní situaci, podle které by měly poplatky za modernizaci plynárenské sítě platit i majitelé tepelných čerpadel. Mnoho z nich si právě jako pojistku proti zvyšování cen zemního plynu pořídilo tepelné čerpadlo místo plynového kotle.

Podle informací deníku WELT tak Federální síťová agentura již nyní chystá změnu výpočtu poplatků, které domácnosti i firmy platí za distribuci energií. A právě zde by mělo přijít nařízení týkající se i spotřebitelů, kteří nevyužívají plynárenskou síť i kvůli přechodu na tepelné čerpadlo. Právě oni by se totiž měli na nákladech nutných pro modernizaci plynárenské sítě podílet.

Podle agentury by ale měla být částka pro všechny konečné spotřebitele v rozumné míře. Jejich měsíční platby za energie by tak měly vzrůst maximálně v řádu několika eur za měsíc. Plány agentury jsou ale aktuálně stále ve fázi diskuzí a tak je možné, že do doby než dojde k finálnímu schválení, přijdou ještě další změny.




Štítky: Plyn Zemní plyn Německo Tepelná čerpadla Vytápění Obnovitelné zdroje Ekologie
Zdroj: Bundesnetzagentur