Majitelé energeticky neúsporných domů si v Německu už brzy připlatí

  
Martin Bárta
5. 4. 2022 ▪ 07:43

Německo rozdělí uhlíkovou daň efektivněji mezi pronajímatele a nájemce. To by mělo donutit nájemce k úsporám a majitele domů ke snižování energetických ztrát domů efektivnějším vytápěním, výměnou oken či zateplením.

Úsporná a chytrá domácnost
Úsporná a chytrá domácnost
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Německou uhlíkovou daň, která se od začátku roku 2021 účtuje za emise oxidu uhličitého způsobené spalováním fosilních paliv v domech čekají změny. V současné době je totiž daň za CO2 účtována primárně nájemcům, to by se ale mělo změnit tak, aby byla více podpořena výstavba ekologických domů a opravy těch stávajících.

Nová pravidla donutí majitele domů ke snížení energetických ztrát

Podle současných předpisů mohou němečtí pronajímatelé takzvanou uhlíkovou daň, která byla u domů zavedena v minulém roce plně přenést na nájemce. To ale často zvyšuje náklady na bydlení i pro nízkopříjmové skupiny obyvatel, které tak mají velké problémy sehnat bydlení.

Podle nových návrhů, o kterých informoval server Clean Energy Wire by ale mělo již brzy dojít ke změně. Díky tomu budou nájemníci žijící v dobře izolovaných domech, které mají nová okna, zateplení či využívají moderních způsobů vytápění platit vyšší uhlíkovou daň než obyvatelé, kteří žijí v nehospodárných domech.

Čím vyšší emise CO2 tak bude budova vypouštět, tím vyšší náklady na uhlíkové dani ponese její pronajímatel. To by mělo kompenzovat současný nerovnoprávný systém úhrady uhlíkové daně a zároveň donutit majitele domů k vyšším investicím do technologií snižujících energetické ztráty.

„Pronajímatelé mají motivaci investovat do energeticky účinných renovací. Nájemníci zůstávají motivováni snižovat vlastní spotřebu energie,“ uvedla ministryně pro budovy Klara Geywitz, sociální demokratka ( SPD ).

V současné době vyjde tuna emisí oxidu uhličitého, který domácnosti vypustí na 30 eur (cca 730 korun), což v průměrných energeticky nešetrných bytech zvyšuje náklady na vytápění o 130 až 190 eur (3 160 – 4 622 korun). Už do roku 2025 by se ale měla cena ještě rychleji navýšit na 55 eur (1 338 korun).




Štítky: CO2 Uhlíková daň Německo Energetika Energie Klimatická krize
Zdroj: RED