EnergoZrouti.cz

LG začíná prodávat nové tepelné čerpadlo, díky vysoké teplotě vody se hodí i do starších domů

  
Markéta Bártová
23. 1. 2024 ▪ 10:36

Nové tepelné čerpadlo od LG jde do prodeje. Umožní efektivní provoz i ve starších budovách, ekologický provoz díky chladícímu médiu R290 a provoz i při venkovní teplotě do -28 °C.

Tepelné čerpadlo i pro starší domy - LG Therma V R290 monobloc
Tepelné čerpadlo i pro starší domy - LG Therma V R290 monobloc
Foto: LG

Nové tepelné čerpadlo od LG, které se v lednu začíná prodávat, by mělo nabídnout šetrnější přístup ke klimatu díky novému chladivu, ale i vysokou účinnost a teplotu otopné vody. Díky tomu bude LG Therma V R290 Monobloc vhodný i do starších domů.

Jak už z názvu zařízení vypovídá, tepelné čerpadlo od korejské firmy bude využívat chladivo R290, tedy běžný propanový plyn, který nemá tak výrazný vliv na klima planety jako tomu bylo u starších fluorovaných plynů používaných jako chladiva. Ty se ostatně Evropská unie chystá podle před několika dny schválené úpravy v následujících letech začít silně omezovat a nakonec úplně zakázat. LG tak samozřejmě již dnes není první, kdo náhradu za takzvané f-plyny využívá, a to nejčastěji právě propanovým chladícím médiem R290.

Nově prodávané tepelné čerpadlo ale není zajímavé jen využitím ekologičtějšího chladiva. Podle výrobce totiž za optimálních podmínek dosahuje topného faktoru (COP) 5. I při teplotě průtoku do radiátorů na 55 stupňů Celsia je dle výrobce takzvaný SCOP na hodnotě přes 3,9 (u nejmenší varianty zařízení s výkonem 9 kW).

Tepelné čerpadlo je tak v tomto případě vhodné i do starších budov, které nedisponují podlahovým vytápěním a pro jejich ohřev je nutné využívat vyšších teplot otopné vody.

Velkou výhodou LG Therma V R290 je taktéž jeho monobloková instalace. Díky tomu je zařízení celé umístěné ve venkovní jednotce, což ušetří prostor uvnitř domu. Jednotka by navíc měla dosahovat ve vzdálenosti tří metrů hluku 31 až 34 dB v závislosti na výkonu systému, takže by měla být tichá i v nočních hodinách.

Podle LG by tepelné čerpadlo mělo fungovat i při venkovní teplotě –28 °C, a to s možností ohřevu vody v akumulační nádrži až na 80 °C. V tomto případě je ale samozřejmě nutné počítat s tím, že výroba bude jen velmi málo účinná a dramaticky se prodraží.




Štítky: Tepelná čerpadla LG Vytápění LG Therma Ekologie Obnovitelné zdroje
Zdroj: TZ LG