Kvíz pro gurmány: Dokážete přiřadit správné koření k typickým českým jídlům? Třetí otázka potrápí i profesionální kuchaře
Mnozí tvrdí, že jídlo dokáže spojovat lidi napříč regiony, státy i celé kontinenty. Pro každou část světa jsou typická určitá jídla.
Například k Francii neodmyslitelně patří vrstvené máslové pečivo či obložené bagety, ke Spojeným státům americkým hamburgery, k Turecku turecký med či kebab, k Velké Británii ryba s hranolkami (tzv. „fish and chips“), k Číně pekingská kachna a Japonsko je zase z kulinářského hlediska proslulé díky sushi. Kromě samotných jídel mohou být pro kuchyně typické i určité druhy koření.
Zatímco třeba v Itálii se nejběžněji používají koření jako: bazalka, oregano nebo rozmarýn, která najdete například v pečivu, na pizze nebo v těstovinách, v Indonésii nedají dopustit spíše na chilli nebo kurkumu. Tato koření jsou nedílnou součástí tamějších nejpopulárnějších pokrmů, mezi něž patří například takzvaný „nasi goreng“ nebo „sambal“. I pro Českou republiku jsou určité druhy koření charakteristické, neboť se běžně přidávají do nejpopulárnějších českých jídel. Pamatujete si z hlavy, které druhy koření se přidávají do nejtypičtějších českých pokrmů? To si můžete otestovat v kvízu, který najdete na závěru tohoto článku.
Koření v České republice
Není žádným tajemstvím, že koření je klíčovou součástí každého pokrmu. Je to právě ono, které často dodává jídlům jejich typickou chuť.
Pro českou kuchyni jsou charakteristické spíše jemně aromatické druhy koření. Tím se značně liší od mexických nebo asijských kuchyní, pro které jsou typická exotická, silně aromatická nebo dokonce výrazně pálivá koření. Na rozdíl od středomořské kuchyně je pak ta česká zase výrazně hutnější.
Kmín: Prastarý král českého koření
Mezi druhy koření, které se na území dnešní České republiky používaly takřka od nepaměti, se bezesporu řadí kmín. Ten je celkově považován za jedno z nejstarších koření na světě, neboť jeho kořeny sahají až do neolitu: jeho semena byla nalezena v prehistorických sídlíštích na území střední a západní Evropy.
Kmín je především nedílnou součástí chleba, nicméně v České republice je dnes využíván i k přípravě mnoha jiných běžných potravin i hlavních chodů.
O něco méně hlubokou, ale stále pestrou historii zde má majoránka, jejíž listy si lidé spojují především s polévkami nebo uzeninami, které dokáže krásně provonět.
Zapomínat by se pak rozhodně nemělo ani na česnek, který se na území České republiky pěstuje již několik staletí. Řadu let je opěvován mimo jiné pro své příznivé účinky na lidské zdraví, které dnes potvrzuje celá řada vědeckých studií.
Kvíz
Jak hlubokými znalostmi o tom, které druhy koření by podle tradičních receptur v žádném případě neměly chybět v nejtypičtějších českých jídlech, oplýváte? To si můžete otestovat v rámci tohoto kvízu. Správné odpovědi najdete na jeho konci.
Otázka č. 1: Které koření je základem kulajdy?
a) Kopr.
b) Kajenský pepř.
c) Rozmarýn.
Otázka č. 2: Které koření by se mělo podle tradiční receptury přidávat do bramboráků?
a) Česnek.
b) Rozmarýn.
c) Kajenský pepř.
Otázka č. 3: Která dvě koření by rozhodně neměla chybět v tradiční české bramboračce z hub a brambor?
a) Majoránka a kurkuma.
b) Kurkuma a kmín.
c) Kmín a majoránka.
Otázka č. 4: Které dva druhy koření se přidávají do rajské omáčky, pokud chce kuchař docílit intenzivnější a sladší chuti?
a) Skořice a hřebíček.
b) Sladká paprika a skořice.
c) Sladká paprika a hřebíček.
Otázka č. 5: Které z těchto koření se přidává do zelňačky?
a) Rozmarýn.
b) Bobkový list.
c) Oregano.
Otázka č. 6: Které z těchto koření bezesporu patří do knedla vepřa zela?
a) Kmín.
b) Bobkový list.
c) Kajenský pepř.
Správné odpovědi:
- a)
- a)
- c)
- a)
- b)
- a)