Zákaz spalování zemního plynu se blíží, Rusko už chystá přechod na vodík

  
Martin Bárta
9. 8. 2021 ▪ 14:49

Snaha snížit emise skleníkových plynů na nulu by v budoucnu mohla po uhlí ukončit i spalování zemního plynu. Toho chce využít Rusko, které je na exportu této komodity závislé. Budoucnost by měl zemi zajistit vodík.

Zaměstnanci ruského Gazpromu
Zaměstnanci ruského Gazpromu
Foto: Gazprom

Snižování emisí skleníkových plynů a s tím klesající poptávka po ropných produktech jako je nafta, benzín či zemní plyn s sebou ponese i nové nároky na země jež jsou největšími dodavateli těchto surovin. V případě, že by se na to země a společnosti nepřipravily mohlo by to pro ně přinést velké problémy a tak už se dnes například Rusko, které patří mezi největší světové producenty zemního plynu chystá na změnu.

Státní Gazprom získá další byznys

Výroba vodíku a jeho export na asijské a evropské trhy, které jsou v současnosti pro ruský gigant Gazprom klíčovými zákazníky by tak v budoucnu mohla nahradit zemní plyn.

Nové návrhy a plány Ruska na výrobu vodíku už podle některých informací byly předloženy ruskému premiérovi Michailovi Mišustinovi, který s nimi vyjádřil souhlas. I Rusko, které je na exportu ropných produktů závislé by tak v blízké době mělo začít hledat alternativy, které pomohou snižovat emise skleníkových plynů.

Už brzy by tak mohlo dojít ke spuštění pilotních projektů výroby takzvaného zeleného vodíku, tedy toho vyrobeného za pomoci obnovitelných zdrojů. Ruské společnosti by se tak měly podílet i na vytváření infrastruktury pro skladování a přepravu vodíku.

To by mohlo být i novým byznysem státem vlastněné společnosti Gazprom, která v současnosti zajišťuje těžbu, prodej i distribuci ropných produktů do Evropy a Asie. Gazprom by také v budoucnu mohl využít pro přepravu vodíku své současné plynovody.

Vodík by mohl podpořit investice napříč Ruskem

Rusko by tak v budoucnu mohlo využít pro „vodíkovou ekonomiku“ celou zemi. Podle serveru h2-view by se tak severozápad země mohl specializovat na vývoz vodíku do evropských zemí a provádění opatření ke snižování emisí.

Východní Rusko by pak kromě rozvoje vodíkové infrastruktury v dopravě mohlo být zaměřeno naopak na dodávání vodíku do asijských zemí. Arktická část země by pak mohla zajišťovat elektřinu s nízkými nebo nulovými emisemi pro ruské arktické části.

Očekává se také, že vláda by v budoucnu mohla zavést nové pobídky, které by podpořily firmy v investicích do vodíkových technologií.




Štítky: Rusko Vodík Zemní plyn
Zdroj: RED