EnergoZrouti.cz

Konec parkování zdarma pro elektromobily, jejich majitelé přijdou v příštím roce o velkou výhodu

  
Martin Bárta
15. 1. 2024 ▪ 17:51

Už na konci letošního roku přijdou majitelé elektromobilů v Praze o jednu z velkých výhod oproti ostatním řidičům. Nově totiž budou muset stejně jako další vozidla platit za stání na vyhrazených parkovacích stáních.

Konec výhod pro elektromobily, jejich majitelé si v Praze připlatí
Konec výhod pro elektromobily, jejich majitelé si v Praze připlatí
Foto: Martin Bárta

Velká výhoda, kterou v současnosti stále mohou čerpat majitelé elektromobilů v Praze by od příštího roku měla skončit. Už jen do konce letošního roku totiž bude možné s elektromobilem parkovat na parkovištích v Praze zdarma.

„Elektromobil zabírá prostorově stejné místo jako auto se spalovacím motorem a s ohledem na jejich očekávaný nárůst není dlouhodobě udržitelné jejich jednostranné zvýhodnění s parkováním zdarma na místech rezidentů. Město nicméně bude elektromobilitu podporovat i nadále, ale jinými cestami. Cílem je zejména zpřístupnit elektromobilitu všem, tak aby nezůstala výsadou pro lidi s vlastní garáží. Zejména tedy město masivně investuje do nabíjecí infrastruktury, a tyto investice se do budoucna ještě navýší s využitím evropských dotací,“ říká náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib a dodává: „V nově připravované reformě zón placeného státní by měly také mít elektromobily zvýhodněnou cenu některých celoměstských parkovacích oprávnění, u kterých se předpokládá intenzivní nájezd ve městě, a vyhrazená místa se zvláštním režimem u elektronabí­ječek.“ 

Současná podoba zvýhodnění pro elektromobily přitom byla v rámci Strategie podpory alternativních pohonů v Praze platná už od roku 2016. Před třemi roky ale radní odhlasovali, že do roku 2023 zvýhodnění elektromobilů skončí. Konec parkování v zónách vyhrazeného stání by ale měl pro elektromobily skončit až k poslednímu dni roku 2024.

Privilegia pro majitele elektromobilů, která stejně jako hlavní město zavedla v podobném rozsahu i další města v Česku se postupně ruší. Jejich cílem bylo původně rozšířit počet vozidel s alternativními pohony, které by do měst přinesly snížení hluku i emisí skleníkových plynů a prachových částic.

Elektromobilů ale v současnosti přibývá a tak nejen tuzemská města postupně ruší různá zvýhodnění, která tato vozidla měla.




Štítky: Elektromobily Auto Praha Parkování Elektromobilita
Zdroj: TZ MHMP