EnergoZrouti.cz

Jedna z největších evropských dodávek elektrických autobusů zamíří do Rumunska

  
Martin Bárta
10. 3. 2021 ▪ 08:33

O elektrické autobusy nejen v Evropě je stále větší zájem i kvůli stále silnějšímu tlaku na snižování emisí skleníkových plynů. Jednu z největších dodávek nyní poskytne šesti rumunských městům polská společnost Solaris s autobusy Urbino.

Elektrický autobus Solaris Urbino 12
Elektrický autobus Solaris Urbino 12
Foto: Solaris

Polský Solaris, který patří mezi největší evropské výrobce autobusů má nyní další důvod k oslavám. Ve výběrovém řízení rumunské vlády totiž vyhrál v zakázce na dodávku 123 elektrických autobusů za téměř 65 milionů EUR (1,7 miliardy korun).

Nákup e-busů zrychluje

Pro Solaris sice už elektrické autobusy nejsou ničím novým, poprvé totiž začal prodávat autobus s integrovanými bateriemi – Solaris Urbino 8,9 LE electric v roce 2011. V té době ale ještě nebyl o tento druh pohonu zájem a tak byly dodávky spíše jednotek autobusů, kterými si provozovatelé autobusů chtěli „osahat“ elektrickou technologii autobusů.

V posledních dvou letech se ale situace po celém světě dramaticky mění a díky mnoha programům vedoucím ke snížení emisí skleníkových plynů mají elektrické autobusy stále větší budoucnost. A právě toho v poslední době využívá polský Solaris, který je stále více úspěšný v zakázkách na elektrické autobusy. Nedávno se tak stal například jedním z dodavatelů elektrických autobusů pro německý Hamburk. Ten jich chce celkem nakoupit až 530.

Nové autobusy dostane sedm měst

Zakázku, kterou vyhlásilo rumunské ministerstvo pro veřejné práce, rozvoj a správu sice nevyhrál jen Solaris, ale jelikož dodá 123 ze 131 elektrických autobusů, jde rozhodně o získání velké většiny zakázky. Nových elektrických autobusů od Solarisu se tak dočkají města Iași, Sibiu, Sighetu Marmației, Suceava, Târgu Mureș a Pitești.

Autobusy by se měly začít do měst dodávat postupně, všechny objednávky by však do Rumunska měly být dodány do konce roku 2022. Díky postupným dodávkám tak bude i dostatek času na instalaci infrastruktury jako jsou nabíjecí stanice a servisní místa pro nové elektrické autobusy.

„Byli jsme velmi rádi, když jsme viděli výsledky výběrového řízení vyhlášeného ministerstvem pro veřejné práce, rozvoj a správu v Rumunsku. Vidět víc a víc obcí přijímat tak prozíravá a ekologická rozhodnutí rozšířit svůj vozový park přidáním moderních autobusů s nulovými emisemi, je skvělou zprávou nejen pro nás, ale i pro budoucí generace,“ uvedl Petros Spinaris, člen představenstva společnosti Solaris Bus & Coach sp. z o.o. pro prodej, marketing a zákaznický servis.

Nové autobusy dodané do Rumunska bude možné nabíjet jak pomocí standardních zásuvných modulů tak i pomocí sběračů. Firma tak společně s autobusy dodá i technologie pro jejich nabíjení do všech měst, která v zakázce jsou. Infrastruktura tak bude zahrnovat celkem 123 40 kW zásuvných nabíječek a 36 sběračů na 300 kW.




Štítky: Rumunsko Doprava Elektromobil
Zdroj: Solaris