EnergoZrouti.cz

Google nově zjistí, jak rychle se vrátí investice do fotovoltaiky a jak intenzivně na vaši střechu svítí slunce

  
Martin Bárta
29. 8. 2023 ▪ 15:58

Americký technologický gigant Google umožní pomocí takzvaného API přístup k technologii, která dodavatelům fotovoltaik, ale i jejich zákazníkům snadno ukáže, jak intenzivně na jejich střechu dopadá sluneční svit i jaká by byla návratnost do fotovoltaiky.

Češi chtějí fotovoltaiku, řeší ale jak ji financovat
Češi chtějí fotovoltaiku, řeší ale jak ji financovat
Foto: Unsplash

Jaký je sklon střechy, na kterou světovou stranu je umístěna či zda jsou v okolí domu stínící stromy či další objekty. Přesně to jsou dnes jedny z parametrů, kvůli kterým je nutné při zájmu o fotovoltaiku kontaktovat firmu a čekat na odborníka, který provede základní zhodnocení. Díky využití umělé inteligence by ale mohly tyto kroky již brzy odpadnout a dát budoucím majitelům fotovoltaik jasnější představu o tom, jak se jim umístění fotovoltaických panelů na střechu nemovitostí vyplatí.

Ačkoliv už v současnosti mnoho dodavatelských firem využívá software, který provede základní kalkulaci jako množství umístěných panelů na střeše či sluneční svit na dané místo bez návštěvy technika přímo na místě, stále nejsou taková data snadno přístupná samotným zákazníkům.

To by ale mohla změnit umělá inteligence od americké společnosti Google. Právě týmu této firmy se podařilo vytvořit model, který využívá přesné úhly a sklony vybrané střechy, okolní stromy, údaje o počasí a další data k tomu, aby zhodnotil kolik energie by mohly fotovoltaické panely na střeše vyrobit a kolik tak ušetřit energie.

Google k trénování modelu využívá umělou inteligenci (AI), což už dříve ukázal na příkladu projektu Sunroof. Ten dokáže (bohužel zatím ne v České republice) vyhodnotit některá ze zmiňovaných dat a návratnost fotovoltaiky přibližně vyčíslit.

Nová technologie, kterou firma poskytne jako takzvané API (rozhraní, díky kterému mezi sebou mohou spolupracovat různé aplikace) ale umožní přístup pro vývojáře třetích stran. Díky tomu budou moci novou technologii do svých systémů integrovat samotné dodavatelské firmy.

V případě, že nové API firmy integrují odpadne v některých případech pro přibližnou kalkulaci výroby elektřiny a návratnosti nutnost návštěvy obchodního zástupce či technika firmy. Technologie by tak mohla firmám pomoci snížit náklady a zákazníkům rychleji poskytnout potřebné informace.

Technologie v současnosti podle Google pokrývá 320 milionů budov ve 40 zemích. Už kvůli současnému celosvětovému zájmu o fotovoltaiku se ale dá očekávat, že Google bude další budovy, jež má díky satelitní i letecké technologii dokonale zmapované do nového Solar API přidávat.




Štítky: Fotovoltaika Obnovitelné zdroje Google Solární elektrárny Fotovoltaické panely Fotovoltaické elektrárny