EnergoZrouti.cz

Elektromobilita v Česku zrychluje. Nových vozidel na baterie už se letos zaregistrovalo více než vloni

  
Markéta Bártová
6. 9. 2023 ▪ 17:27

Prodej elektromobilů v Česku nadále zrychluje. V prvních osmi měsících letošního roku se zaregistrovalo více vozidel než za celý loňský rok. Do konce září by pak mělo být v tuzemsku registrováno přes 20 tisíc osobních elektromobilů.

Elektromobilů v tuzemsku přibývá stále rychleji
Elektromobilů v tuzemsku přibývá stále rychleji
Foto: Unsplash+

Tempo, jakým se na tuzemských silnicích objevují nové elektromobily podle aktuálních dat Svazu dovozců automobilů zrychluje. Jen za prvních osm měsíců letošního roku se tak zaregistrovalo více vozidel než za celý loňský rok. Může za to pravděpodobně tlak na ekologii i větší nabídka automobilek.

Zatímco v loňském roce bylo v tuzemsku registrováno celkem 3 892 nových vozidel poháněných elektřinou uloženou v bateriích (BEV) za prvních osm měsíců letošního roku už Ministerstvo dopravy evidovalo 4 047 vozidel.

Ačkoliv tempo jakým se v Česku dostávají na silnice nové elektromobily je ve srovnání s některými dalšími státy evropské sedmadvacítky velmi pomalé, zájem o tato vozidla viditelně roste.

Velká část elektromobilů zůstává i nadále registrovaná na firmy, což ukazuje na jejich snahu o snížení emisí skleníkových plynů u svých vozových parků a úsporu za servis vozidel i pohonné hmoty. V případě domácností pak jde rovněž o úspory ale například i o možnost, jak využít přebytečnou energii z fotovoltaiky.

Společně s tím, jak výrobci osobních automobilů představují nové modely na elektřinu zvyšuje se i poptávka. Ke zvýšení prodejů v letošním roce také pravděpodobně přispělo výrazné snížení cen u nejprodávanějších elektromobilů, které tvoří modely americké značky Tesla. Ta v minulých dnech představila i facelift svého modelu 3, který by měl prodeje opět podpořit.

Při pokračování současného tempa lze očekávat, že bude v tuzemsku do konce září zaregistrovaných přes 20 tisíc osobních vozidel na čistě elektrický pohon. Mezi v současnosti nejoblíbenějšími značkami elektromobilů v Česku dle nových registrací se i nadále drží na prvním místě Tesla, druhá je Škoda Auto a třetí je mateřský koncern Škody – Volkswagen.




Štítky: Elektromobil Auto Doprava Elektromobilita Centrum dopravního výzkumu Svaz dovozců automobilů Elektromobily