EnergoZrouti.cz

Elektřina je ode dneška dražší pro všechny kvůli zavedení nového poplatku

  
Martin Bárta
30. 6. 2024 ▪ 12:44

Od prvního července, si všichni tuzemští odběratelé elektřiny připlatí. Nově totiž k cenám elektřiny bude účtován další poplatek, který by měl financovat fungování energetického datového centra. To pak bude základem pro takzvanou komunitní energetiku.

Nová položka se od července bude přičítat k cenám elektřiny
Nová položka se od července bude přičítat k cenám elektřiny
Foto: Unsplash

Aktualizováno - 1. 7. 2024, 07:44

Ode dneška se Češi budou muset připravit na zdražení elektřiny. Důvodem bude zavedení nového poplatku, který bude financovat provoz nově vznikajícího Elektroenerge­tického datového centra. Tento poplatek, který činí 5,10 Kč za každé odběrné místo měsíčně, bude platit každý, ať už se rozhodne elektřinu sdílet, nebo ne.

V praxi to znamená, že pokud někdo vlastní byt ve městě a k tomu ještě chatu, bude měsíčně platit o deset korun více. Ročně pak tento příplatek vyjde na 120 korun. Zajímavostí je, že o změně výše tohoto poplatku bude rozhodovat Energetický regulační úřad (ERÚ) vždy ke konci roku pro následující kalendářní rok. Dá se očekávat, že tento poplatek, podobně jako další složky regulované části ceny elektřiny, jako jsou platby za obnovitelné zdroje či distribuci, bude postupně růst.

Cílem Elektroenerge­tického datového centra, které má zahájit svou činnost v srpnu, je podpořit fungování komunitní energetiky. To znamená, že lidé budou moci sdílet elektřinu s rodinou, přáteli nebo sousedy. Stačit k tomu bude registrace a instalace nového chytrého elektroměru, který měří spotřebu a dodávku elektřiny do sítě v patnáctiminu­tových intervalech. Využívat jej tak budou hlavně domácnosti ale i úřady a firmy, které na svých střechách mají fotovoltaiku. Nadbytečnou energii, kterou nespotřebují na místě (například na chatě) si pak budou moci virtuálně sdílet například do bytu.

Dobrou zprávou je, že nový elektroměr budou moci lidé získat zdarma od distributorů, pokud se zaregistrují u datového centra. Pokud by si jej však chtěli pořídit hned, budou si muset elektroměr zaplatit sami, což může vyjít i na několik tisíc korun.

Elektřina ze školy se využije v domově důchodců

Další výhodou nového systému je možnost vzniku energetických společenství, která mohou mít až tisíc členů. Taková společenství budou muset mít právnickou formu, což například umožní obcím vyrábět elektřinu na střeše školy a dodávat ji domovu důchodců, místním obyvatelům nebo podnikatelům. Sdílená elektřina nebude zatížena silovou složkou ceny, ale za její přenos se bude muset platit.

Počet členů energetických společenství bude moci stoupat nad tisícovku od poloviny roku 2026, což otevírá další možnosti pro komunitní energetiku. Tento krok by mohl významně přispět ke snížení nákladů na elektřinu pro jednotlivé domácnosti i malé podniky a zvýšit energetickou soběstačnost komunit.

I když se tedy může zdát, že nový poplatek přinese pouze zvýšení nákladů, jeho cílem je podpořit inovativní a udržitelný přístup k energetice. Komunitní energetika nabízí možnost efektivnějšího využití obnovitelných zdrojů a větší kontrolu nad vlastní spotřebou elektřiny, což může dlouhodobě přinést finanční úspory a zároveň přispět k ochraně životního prostředí.

Zda se tyto cíle naplní a jak rychle se komunitní energetika rozšíří, ukáže až čas. Nicméně je jisté, že změny v oblasti energetiky jsou nevyhnutelné a je třeba se na ně připravit. Zavedení poplatku za Elektroenergetické datové centrum je jen prvním krokem k modernizaci energetické infrastruktury a podpoře udržitelného rozvoje v České republice.




Štítky: Elektřina Energetika Energetický regulační úřad Komunitní energetika