Domácnosti, firmy i obce mohou výrazně ušetřit za energie. Často stačí jen změna nastavení

  
Lenka Nováková
7. 7. 2022 ▪ 11:15

Na domácnosti, firmy ale i obce doléhají v posledních měsících vysoké ceny energií. Účty za elektřinu by přitom v mnoha případech mohly být výrazně nižší díky změně nastavení distribučních složek.

Třífázový elektroměr
Třífázový elektroměr

Vysoké ceny energií v posledních měsících přináší velké potíže domácnostem, firmám ale i veřejným subjektům. Všichni tak stále více zjišťují jak srazit spotřebu energií a tím i stále nepříjemnější konečné ceny na fakturách za ně. Podle odborníků ale hlavně v případě firem, obcí a měst dochází k zanedbávání správného nastavení distribuční složky elektřiny. Jen obce a města tak přicházejí ročně o statisíce korun.

V případě firem či obcí je někdy velmi obtížné dramaticky snížit spotřebu energií tak, aby se to projevilo na fakturách a zároveň nedošlo k omezení výroby či služeb pro občany. Jinak je tomu ale u dalších poplatků spojených s dodávkami elektřiny. Mnoho obcí totiž na svých objektech využívá naddimenzovaných jističů, ale i špatně zvolené sazby, které u elektřiny využívají. Poplatky za takzvaný rezervovaný příkon pak v součtu mohou vytvářet i statisícové částky, které by z rozpočtu obce mohly být vynaloženy účelněji.

U podniků pak podle odborníků bývá problém ve špatně nastavené rezervované kapacitě. Firmy ji pak velmi často překračují, a tím i platí zbytečně velké náklady navíc. Pro úsporu je přitom potřeba jen změnit nastavení procesů či hlídání maximální spotřeby.

„Bohužel se velmi často setkáváme s tím, že tyto subjekty řeší při uzavírání svých smluv na elektřinu pouze obchodní složku. Přitom mohou mnohem výrazněji ušetřit na distribuční sazbě, a to i do budoucna,“ uvádí Pavel Urubek ze společnosti MJEnergie.

Obchodní ceny se přitom v současnosti u velkých dodavatelů liší jen minimálně a hledat tak nejvýhodnějšího dodavatele jen podle ceny za kilowatthodinu nemusí být úplně chytré řešení. Pokud by se tak subjekty více zaměřily na úpravu špatně nastavených distribučních sazeb, mohou výrazně ušetřit. Podle Urubka tak malá obec může uspořit ročně 10 až 40 tisíc korun. V případě okresního města s 35 tisíci obyvateli by už ale úspora optimalizací sazeb a jističů mohla dosáhnout i na 700 tisíc korun.

Vyšší poplatky za rezervovaný příkon se ale netýkají jen firem a obcí. V některých případech k nim dochází i u domácností. Ty totiž mohou mít z dřívějších dob silnější jističe, které ale už dnes nepotřebují. V případě domácností jde sice o mnohem menší částky i tak se ale v současnosti vyplatí nastavení překontrolovat či konzultovat s odborníkem.




Štítky: Elektřina Energie Firmy Obce Města Energetika Energetická krize
Zdroj: RED