EnergoZrouti.cz

Další problém pro evropské výrobce. Čína začíná významně konkurovat i ve výrobě autobusů

  
Tomáš Jelínek
21. 10. 2023 ▪ 09:54

Tlak, který v současnosti začíná narůstat mezi evropskými a čínskými výrobci elektromobilů, by se brzy mohl rozšířit i do další oblasti. Čínští výrobci totiž nabízejí i kvalitní a oblíbené elektrické autobusy.

Kloubový autobus od čínského Yutongu
Kloubový autobus od čínského Yutongu
Foto: Yutong

V Evropské unii dříve neznámí či ještě neexistující výrobci osobních vozidel z Číny se v současnosti stávají velmi významnými hráči a konkurenty evropských automobilek. Ačkoliv evropští výrobci autobusů mohli dosud zůstat v klidu, situace se rychle mění. Elektrické autobusy z Číny se totiž rychle zabydlují i v EU.

Příkladem tak může být například poslední dodávka elektrických autobusů do Dánských měst. Právě tam by se měla objevit další vozidla čínského výrobce Yutong, a to rovnou v počtu 126 kusů.

Firma přitom v Dánsku není nijak neznámá, první elektrické autobusy tam totiž dodala už v roce 2019. Podle slov výrobce jsou v místní veřejné dopravě autobusy velmi dobře hodnoceny a díky nízké spotřebě i poruchovosti si je oblíbil i místní dopravce. To ostatně ukazuje i nová objednávka výrazně většího počtu kusů.

Samotný Yutong, který by mohl být jednou z dalších firem konkurujících významným evropským výrobcům autobusů jako je například polský Solaris nebo italské, ale v tuzemsku vyráběné Iveco se na dánských podmínkách učí jak své autobusy vylepšit.

Díky využití jejich autobusů na mnoha linkách, a to včetně těch ve složitějších klimatických podmínkách, firma sbírá velké množství dat. Ty by mohly pomoci v lepším vývoji plánovaných modelů.

Úspěch autobusů v dánských městech by pak pro Yutong mohl být vstupenkou na další evropské trhy. Ty v současnosti v oblasti elektromobility začínají čelit silné čínské konkurenci, která mnohdy vznikla během posledních několika málo let. Už tak se ale čínským firmám daří nabízet velmi kvalitní vozidla za ceny, kterým některé evropské automobilky jen těžko konkurují.

Problém, který nyní řeší výrobci osobních automobilů s příchodem čínské konkurence v elektromobilitě by se tak brzy mohl rozšířit i do další oblasti, a to veřejné dopravy.




Štítky: Elektrobus Dánsko Yutong Čína Evropská unie Elektromobilita Doprava MHD Veřejná doprava Autobusy