EnergoZrouti.cz

Británie ustupuje od povinných kvót na tepelná čerpadla, je po nich stále nízká poptávka

  
Tomáš Jelínek
5. 2. 2024 ▪ 10:04

Povinné kvóty, které měly od dubna začít výrazně zvýhodňovat tepelná čerpadla a naopak udělovat sankce za instalace plynových kotlů a dalších zdrojů produkujících emise nejspíše nebudou. Podle zástupců z oboru by sankce pro firmy byly vysoké, jelikož zájem o tepelná čerpadla je ze strany domácností stále nízký.

Ustupuje Británie od ambiciózního plánu s tepelnými čerpadly?
Ustupuje Británie od ambiciózního plánu s tepelnými čerpadly?
Foto: Martin Bárta / DALL.E

Jako další ústup od ambiciózního plánu instalovat do roku 2028 ročně 600 000 tepelných čerpadel by se mohlo zdát možné odložení kontroverzních plánů na povinné kvóty pro tepelná čerpadla ve Velké Británii. Podle zpráv Financial Times je premiér Rishi Sunak připraven odložit plány, které by mnoho instalačním firmám přinesly velké pokuty v případě, že by nesplnily kvóty na instalovaná tepelná čerpadla. Podle zástupců oboru je ale na trhu nedostatek kvalifikovaných instalatérů, kteří by navýšení kvót zvládli a také stále nízká poptávka po tepelných čerpadlech ze strany zákazníků.

Podle původních plánů, které měly být spuštěny v dubnu, by velcí prodejci kotlů museli zajistit, aby tepelná čerpadla tvořila 4 % z jejich celkových prodejů kotlů. Při nesplnění by byla firma penalizována sumou 3 000 liber (téměř 88 tisíc korun) za každý kus. Vláda tvrdí, že tepelná čerpadla již tvoří přibližně 4 % celkové produkce většiny podniků, ale cíle se mají v druhém roce programu zvýšit na 6 %.

Tento potenciální ústup premiéra Sunaka je považován za nejnovější krok v řadě opatření, která mají chránit spotřebitele před rostoucími náklady na zelenou transformaci během aktuální energetické krize. Jde o další v řadě podobných opatření, včetně odkladu zákazu prodeje nových naftových a benzinových vozů a zmírnění cíle pro postupné vyřazování plynových kotlů.

Odborníci na klima varují, že tyto politické změny mohou zkomplikovat plány Spojeného království dosáhnout svého cíle čisté nuly do roku 2050. Většina britských domácností stále spoléhá na plynové kotle, a proto je nutná významná revize domácího vytápění. Tepelná čerpadla, která čerpají teplo z venkovního vzduchu a fungují na elektřinu z nízkouhlíkových zdrojů, jsou klíčovým prvkem této strategie.

Ačkoliv vláda má ambiciózní cíl dosáhnout 600 000 instalací tepelných čerpadel ročně do roku 2028, jejich rozšíření je omezeno vysokými náklady. Nárůst počtu instalací tepelných čerpadel se ale v zemi daří, na čemž mají hlavní zásluhu štědré dotace.




Štítky: Tepelná čerpadla Spojené království Vytápění Rishi Sunak Plynové kotle