EnergoZrouti.cz

Agrese kvůli sdíleným koloběžkám narůstá. Němec kvůli tomu půjde na šest let do vězení

  
Tomáš Jelínek
7. 12. 2023 ▪ 09:13

Agrese vůči sdíleným koloběžkám narůstá. V Berlíně byl nepravomocně odsouzen muž, který koloběžku shodil z mostu.

Sdílené koloběžky jsou v posledních letech vidět na každém rohu
Sdílené koloběžky jsou v posledních letech vidět na každém rohu
Foto: Unsplash

Sdílené koloběžky a kola v posledních letech zaplavují většinu evropských metropolí. Díky tomu, že v mnoha městech neexistuje účinná regulace, která by upravovala to, jak a kde se koloběžky mohou pohybovat a odkládat, dochází velmi často k nepříjemným situacím. V mnoha případech totiž lidé, kterým koloběžky překážejí volí agresivnější metody a koloběžky končí na dnech řek a dalších místech. O tom, že se agrese nevyplatí se ale přesvědčil muž z Berlína.

Čtyřiačtyřicetiletý muž, kterému sdílené koloběžky vadily totiž v červnu letošního roku jednu z nich vzal a zahodil ji z Gensingerova mostu v Berlíně. Házení sdílených prostředků z mostů přitom není novinkou ani u nás, což ukazují mnohá videa, kde se YouTubeři snaží z řek tyto sdílené prostředky lovit.

Němec měl ale tu smůlu, že pod mostem není řeka ale tříproudá silnice. V okamžik dopadu na silnici tak muselo ze strany řidičů dojít k prudkému brzdění a vybočování ze svého pruhu, aby bylo možné se střetu s koloběžkou vyhnout.

Soud, který se případem zabýval ale nyní vyhodnotil, že 44 letý muž si musel být vědom, že v případě střetu s vozidlem by mohlo dojít k smrtelné nehodě. Právě kvůli tomu tak soud muži udělil trest odnětí svobody na šest let. Ten v současnosti zatím není pravomocný, jelikož právní zástupce obžalovaného se snaží klienta obhajovat tím, že jednal spontánně kvůli svému psychickému stavu. Muž byl v té době podle právníka nezaměstnaný a užil také drogy. Sám obžalovaný také vypověděl, že se před zahozením koloběžky ujistil, že tím nemůže nikomu ublížit.




Štítky: Elektrokoloběžky Koloběžky Sdílené koloběžky Lime Bolt
Zdroj: agentura DPA