Vaření


Kuchař prozradil 3 běžné suroviny, které zlepší chuť vývaru.

Kuchař prozradil 3 běžné suroviny, které zlepší chuť vývaru. Jednu z nich používáme na čištění oken

15. 9. 2025 • Monika Brešťanská

Vývar je základem české kuchyně. Kromě toho, že je sám o sobě skvělým jídlem v období chřipek, patří i do nespočtu dalších...


Tuto potravinu si Češi nechávají posílat i do zahraničí.

Chuť, která je pro Čechy nenahraditelná. Tuto potravinu za 15 korun si Češi v zahraničí nechávají posílat po balících

14. 9. 2025 • Petr Eybl

Národní kuchyně představují mnohem více než jen soubor tradičních receptur. Jsou živou kronikou, která prozrazuje historii a kulturu....


Na českou klasiku se v Praze stojí fronty jako na iPhony

Tohle jídlo jsme dřív dostávali ve školní jídelně. Teď se prodává jako luxusní delikatesa a v Praze na něj stojí fronty delší než na nové iPhony

14. 9. 2025 • Monika Brešťanská

Školní jídelny mají v paměti mnoha Čechů zvláštní místo. Vzpomínky na ně bývají často rozporuplné. Jedni s nostalgií vzpomínají na...


Moderní spotřebiče jsou součástí našich životů, některé funkce ale stále překvapují.

Víte, k čemu je malá škvíra pod troubou? Většina lidí tam skladuje plechy, ale pletou se

13. 9. 2025 • Marek Morafcsik

Malý výsuvný prostor pod troubou bývá většinou přehlížen. Lidé ho běžně využívají jen jako odkládací místo pro plechy a...


Jak správně vařit těstoviny, aby se na sebe nenalepovaly?

Těstoviny se vám lepí? Italští kuchaři doporučují přidat do vody jednu nečekanou ingredienci

10. 9. 2025 • Petr Eybl

Těstoviny se řadí mezi nejoblíbenější pokrmy na světě. Podle dostupných informací jich lidé sní přibližně 15 milionů tun ročně.


Jak docílit krásně zelené brokolice?

Jak vařit brokolici, aby neztratila barvu a chuť. Do hrnce přidejte tuto běžnou surovinu, radí šéfkuchař

10. 9. 2025 • Hana Smětáková

Brokolice rozděluje lidi na dva pomyslné tábory. Zatímco jedni tuto zeleninu nemají v oblibě, jiní ji milují a s chutí ji zařazují do...


Klasický český řízek je stále jedním z nejoblíbenějších pokrmů u nás.

Tajemství křupavého řízku. Šéfkuchař prozradil, co přidat do strouhanky místo soli

10. 9. 2025 • Marek Morafcsik

Každý kuchař ví, že kvalita a chuť pokrmu nezávisí jen na surovinách, ale i na správném postupu a trpělivosti. Objevování nových...


Tímto způsobem docílíte nadýchané rýže

Rýže jako z restaurace: Neslepuje se a je nadýchaná. Tajemství je v jedné kapce navíc

9. 9. 2025 • Hana Smětáková

Uvařit perfektně nadýchanou rýži, která se nebude slepovat a zároveň bude skvěle chutnat, je umění. Ačkoliv by se mohlo zdát, že...


Jak dobře jste na tom se znalostmi staročeské kuchyně?

Kvíz: Víte, k čemu sloužil škopek, hmoždíř nebo máselnice? Otestujte své znalosti ze staročeské vesnické kuchyně

6. 9. 2025 • Petr Eybl

Dnešním českým kuchyním dominují rozličné druhy nádobí a moderní spotřebiče. Každý z nich má svůj specifický účel a lze jej...


Některé druhy kuchyňského nádobí mohou zničit vitaminy, pokud je používáte nesprávně.

Tento běžný kuchyňský spotřebič používá skoro každý. Má šetřit čas, ale akorát vám z jídla odstraní všechny živiny

31. 8. 2025 • Petr Eybl

V kuchyni je možné najít celou řadu předmětů, které slibují, že dokážou ušetřit čas i energii. Některé z nich mohou být skutečně...


Některá méně známá sladidla dnes zvládnou nahradit cukr s výrazně menší zdravotní zátěží.

Vědci řekli, které sladidlo je nejzdravější. Používá ho málokdo, přitom se hodí do kávy i na pečení

27. 8. 2025 • Dan Bright

Spotřeba cukru patří dlouhodobě k největším zdravotním problémům moderní společnosti. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je...


Nové způsoby vaření dnes kladou důraz na praktičnost, nezávislost a minimální provozní náklady.

Tento malý přístroj mění svět: Připravíte jídlo třikrát rychleji, a to bez plynu i elektriky

25. 8. 2025 • Dan Bright

Ve světě, kde se každá minuta počítá a cena energií stoupá, začíná být stále důležitější hledat způsoby, jak dělat běžné věci...


Mikrovlnky nahrazují jiné spotřebiče

Zapomeňte na mikrovlnku: Tento přístroj připraví oběd do 15 minut a ušetří stovky korun za elektřinu

23. 8. 2025 • Monika Brešťanská

Moderní technologie se nevyhýbají ani kuchyni. Mnoho klasických spotřebičů tak nahrazují jiné varianty, které často šetří čas, zdraví...


Rozlučte se s horou špinavého nádobí po každém vaření

Konec těžkých hrnců: Tento kuchyňský zázrak vaří rychle a bez špinavého nádobí

20. 8. 2025 • Hana Smětáková

Během vaření někdy zašpiníme obrovské množství nádobí. Jeho následné mytí a uklízení rozhodně nepatří mezi oblíbené činnosti. V...


Zbytky zeleniny rozhodně nevyhazujte.

Všichni vyhazují tuto část zeleniny, přitom obsahuje víc vitamínů než celý plod

14. 8. 2025 • Martina Minaříková

Každoročně se různě na naší planetě vyhodí zbytečně několik milionů tun jídla. Někdy schválně a někdy naopak z nepozornosti,...


Domácí pekárny již nejsou tolik v kurzu

Lidé vyhazují domácí pekárny. Tento trik z trouby upeče chleba lépe a levněji

12. 8. 2025 • Hana Smětáková

Mnoho lidí se domnívá, že k upečení dokonalého křupavého chleba potřebují nejprve investovat do kvalitní domácí pekárny. Pravdou ale...


Klasické digestoře z domácností postupně mizí

Digestoře končí ve sběrných dvorech. Češi přecházejí na chytřejší a praktičtější zařízení

11. 8. 2025 • Hana Smětáková

Digestoře pro mnoho majitelů domácností představují nepostradatelný prvek v kuchyni. S příchodem nejnovějších technologií je však...


V českých kuchyních se začal objevovat nový spotřebič.

Češi se začínají vyhýbat mikrovlnkám obloukem. Nový přístroj vaří zdravěji, rychleji a spotřebuje méně energie

10. 8. 2025 • Petr Eybl

Technologie se neustále posouvají závratným tempem dopředu. To má vliv na celou řadu rozličných oblastí lidského života.


S touto pánví zvládnete zapečené toasty hravě

Češi přestávají kupovat toustovače. Tato pánvička za pár korun zvládne totéž a lépe

8. 8. 2025 • Hana Smětáková

Toustovače jsou v mnoha českých domácnostech nepostradatelným pomocníkem, bez kterého si řada lidí nedokáže představit přípravu...


V kuchyních Čechů se začal objevovat nový předmět.

Češi nahrazují klasické hrnce a pánve tímto multifunkčním pomocníkem, který šetří místo i čas

8. 8. 2025 • Petr Eybl

Moderní technologie dokážou lidem do značné míry usnadnit každodenní život. K takřka neustálému pokroku dochází v mnoha různých...


Naše prababičky tento pokrm milovaly

Nejlevnější pochoutka léta, kterou znaly už naše prababičky. Mladí ji posunuli ještě dál

2. 8. 2025 • Hana Smětáková

Pokud nás v dnešní době honí mlsná, často sáhneme po čokoládě nebo průmyslově zpracovaných sladkostech. Naše prababičky však k tomuto...


Mnoho receptů našich babiček se vrací do módy.

Tuto klasiku vařily už prababičky. Teď se z ní stal hit na sociálních sítích a miliony Američanů se shání po receptu

29. 7. 2025 • Monika Brešťanská

Když se řekne česká kuchyně, většině cizinců se vybaví pivo, guláš a knedlíky. Právě poslední jmenovaný pokrm je přitom skutečným...


Vaření rýže má svá pravidla.

Vaříte rýži tímto způsobem? Pak jste horší, než školní jídelna za socialismu

17. 7. 2025 • Monika Brešťanská

Rýže je základem mnoha jídel po celém světě a ve své podstatě jde o jednu z nejjednodušších surovin. Přesto se právě při její...


Díky této ingredienci bude maso v guláši krásně měkké.

Guláš jako od šéfkuchaře: Stačí přidat jednu ingredienci a maso se bude rozpadat samo

16. 7. 2025 • Hana Smětáková

Guláš se právem řadí na přední příčky nejoblíbenějších českých jídel. Mnoho lidí má svůj vlastní recept, na který nedá dopustit...


Při vaření vajec rozhoduje teplota vody.

Vaření vajec podle profesionálních kuchařů: Dáváte vejce do studené, nebo vroucí vody? Jeden způsob kazí chuť i skořápku

15. 7. 2025 • Martina Minaříková

Zdánlivě patří vařená vejce k těm nejjednodušším potravinám na přípravu. Prostě je umístíte do vody a necháte uvařit. Ve...


V mnoha domácnostech běžným troubám odzvonilo

Trouba i sporák jsou minulostí. Tisíce domácností přešly na chytřejší a levnější způsob vaření

12. 6. 2025 • Monika Brešťanská

Každá správná kuchyň je vybavena klasickými spotřebiči. Pokrmy nejčastěji připravíte na sporáku nebo v troubě. Právě tito dva...


Vaření na plynovém sporáku může přinášet nečekané problémy, ukazuje studie

Vaříte na plynovém sporáku? Pak si říkáte o problémy, ukazuje studie

7. 3. 2025 • Nikola Stránská

Ohřev jídla nebo vaření na plynovém sporáku je každodenní součástí mnoha tuzemských i zahraničních domácností. Ve většině...


Vaření jídla na plynových sporácích může mít na svědomí desetitisíce životů jen v EU, varují vědci

Zákaz plynu i pro vaření? Vědci varují před zdravotními riziky spojenými s používáním plynových sporáků

29. 10. 2024 • Tomáš Jelínek

Téměř 40 000 předčasných úmrtí, k nimž dochází v zemích Evropské unie a ve Velké Británii, má jedno společné. Podle vědců za nimi...


Potraviny v obchodech by mohly brzy znovu začít zdražovat, důvod je už přitom léta známý

Potraviny v Česku by mohly brzy výrazně zdražit. Hlavní viník je přitom již léta známý

5. 7. 2024 • Lenka Nováková

Potraviny v Česku by mohly brzy začít znovu výrazně zdražovat. Důvodem tentokrát ovšem nebude inflace či tlaky zahraniční konkurence na...


Kuchyňská varná deska

Kuchyňské sporáky podle studie produkují velké množství metanu, i když je nikdo nepoužívá

28. 1. 2022 • Markéta Bártová

Kuchyňské sporáky podle studie emitují silný skleníkový plyn metan, i když jsou vypnuté. Uniklý metan přitom není nijak sledován a může...