Zapomenutý trik našich babiček ušetří v kuchyni stovky korun měsíčně
Babičky často musely hospodařit s minimálním rozpočtem nebo si vystačit s tím, co zrovna bylo. Díky tomu se tak naučily využít v kuchyni vše do posledního drobečku. Tyto triky ušetří i dnes stovky korun měsíčně.
Plýtvání potravinami si tehdy nikdo nemohl dovolit, a tak se naše babičky naučily vařit úsporně, chytře a zároveň chutně. Dnes ceny potravin opět rostou a lidé tak hledají osvědčené triky, jak aspoň trochu ušetřit. A začít bychom měli přímo v kuchyni. Podle statistik vyhodí průměrná česká domácnost ročně až 60 kilogramů potravin, což není jen ekologický problém, ale i zbytečně vyhozené tisíce korun.
Tvrdý chleba do koše nepatří
Pečivo se dříve nevyhazovalo. Ani to tvrdé, pokud tedy nebylo plesnivé. Když daný kousek ztvrdnul, našlo se pro něj další využití. Babičky ho nakrájely, usušily a poté rozemlely na jemnou strouhanku. Ta se pak hodila při obalování řízků, zahušťování polévek nebo smažení karbanátků. A rohlíky, housky nebo vánočka, které ještě nebyly úplně tvrdé, se zase použily na žemlovku nebo třeba k přípravě nádivky.
Dnes přitom většina lidí tvrdé pečivo vyhodí a na obalování řízků koupí již namletou balenou strouhanku v obchodě. Jde tak o naprosto zbytečný výdaj. Pokud to děláte například z důvodu, že nemáte mlýnek na strouhanku, stačí suchý rohlík nastrouhat na obyčejném struhadle.
Slupky, zbytky a kosti jako základ chutného vaření
Naše babičky uměly využít i to, co dnes považujeme za odpad. Slupky z brambor, mrkve nebo červené řepy se nevyhazovaly, ale často pekly v troubě s trochou oleje a soli jako levné a křupavé chipsy. Běžné bylo také přidávání zeleninových slupek, celerových natí nebo cibulových slupek do vývaru. Ty dodaly polévce intenzivnější chuť a přitom se neplýtvalo ničím, co ještě mělo hodnotu.
Podobně to fungovalo i s masem. Kosti z pečeně nebo kuřecí skelet se nikdy nevyhazovaly, ale vařily se z nich silné polévky nebo omáčky. Veškeré „odřezky“ tak ženy využily do polévky, případně je později uschovávaly do mrazáku a použily je až tehdy, kdy se jich nasbíralo více.
Vaření ve velkém a levnější suroviny
Dalším trikem, který se dnes vrací do módy, je vaření větších porcí. Babičky často uvařily velký hrnec polévky nebo omáčky a co se nesnědlo hned, jedlo se i další den. Takový guláš je nejlepší až třetí den. Ze zbytků kuřete se zase dělalo rizoto a pokud zbyla bramborová kaše, připravily se třeba placky.
Velkou úsporu přinesla i pestrost jídelníčku. Maso se na stůl neservírovalo každý den, tedy pokud člověk neměl přebytky z vlastního chovu. Bylo běžné, že jej ženy pravidelně nahrazovaly levnými a dostupnými surovinami, kterými zasytily celou rodinu. Jednou z nich jsou jednoznačně luštěniny. Vyplatí se to i dnes a nejde přitom jen o úsporu peněz. Jíst maso každý den totiž není příliš zdravé. Luštěniny maso s přehledem na pár dní v týdnu zastanou. Obsahují spoustu bílkovin, ale i vlákniny, minerálů a vitamínů. Balíček hrachu nebo fazolí navíc stojí pár korun a připravíte z něj oběd nebo večeři i pro celou domácnost.
Šetřilo se i při úklidu
Inspiraci si z našich babiček můžeme vzít i při úklidu kuchyně po vaření. Úklidové prostředky totiž nejsou nic levného a v řadě domácností najdeme lahev s přípravkem na každý druh nečistoty zvlášť. Ať už je to odmašťovač, dezinfekce, tekutý písek nebo třeba přípravek na varnou desku. Kromě toho, že jsou tyto přípravky poměrně drahé, jsou i neekologické a ve větším množství mohou dokonce ohrozit naše zdraví.
Místo chemikálií tak využijte něco, co už v kuchyni dávno máte. Konkrétně sodu a ocet. Tato „dvojka“ si poradí naprosto se vším. Vyčistí odpady i spotřebiče od nečistot a vodního kamene, poradí si se špinavým dřezem, sporákem i zápachem v lednici. Pasta ze sody pomůže i s připáleninami v troubě a ocet zase celou kuchyň vydezinfikuje.