Zrychlí invaze na Ukrajinu dekarbonizaci? Investoři oznámili velkou investici do solárních elektráren

  
Martin Bárta
28. 2. 2022 ▪ 14:44

Invaze Ruska na Ukrajinu by mohla přinést zrychlení dekarbonizace energetiky nejen v Česku. Velká investiční skupina se vrhá do solární energie, aby pomohla snížit závislost na ruském plynu.

Solární elektrárna
Solární elektrárna
Foto: Andres Siimon on Unsplash

Významnou investici do obnovitelných zdrojů energie dnes v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajině oznámila investiční skupina Pale Fire Capital. Ta chce investicí do solárních elektráren o výkonu 20 MW snížit závislost České republiky na ruském plynu.

Není to tradiční investice, ale způsob jak zvýšit energetickou bezpečnost

Česká republika patří v současné době mezi země, které jsou silně závislé na plynu dopravovaném z Ruska. V souvislosti se stále se prohlubující krizí po útoku Ruska na Ukrajinu je ale na místě stále větší obava o dodávky ruského plynu. Česko by po uzavření kohoutů plynovodů mělo v současnosti zásoby plynu zhruba na čtyři týdny.

Ačkoliv by tak země pravděpodobně měla dostatek plynu do konce topné sezóny, dlouhodobě by šlo o velký problém pro celou tuzemskou, ale i evropskou ekonomiku. Jakékoliv snahy o snížení závislosti Česka na plynu z Ruské federace jsou tak velmi vítány.

Investice Pale Fire Capital, která by měla být i inspirací pro další firmy pomůže vybudovat 20 MW solární kapacity. Skupina očekává, že celkový objem investice bude přibližně 15 milionů EUR včetně bankovního financování.

„Toto rozhodnutí jsme učinili navzdory tomu, že investice nesplňuje naše standardní měřítka ekonomické návratnosti, nicméně v současné situaci považujeme za nezbytné jít příkladem a aktivně se podílet na zvyšování energetické bezpečnosti naší země,“ uvedl Jan Barta, partner Pale Fire Capital, a dodal: „Pevně věříme, že tento krok bude inspirovat ostatní podnikatele v České republice k obdobným investicím nejem v oblasti fotovoltaiky, ale i např. i energetickým úsporám, zateplováním, alternativních zdrojích energie apod.“

Elektrická energie, kterou plánované solární panely vyrobí by tak měla pokrýt spotřebu všech třiceti firem, které jsou v investičním portfoliu Pale Fire Capital, které tak získají zdroj čisté energie bez emisí oxidu uhličitého. Vyrobená elektrická energie ale bude celkovou spotřebu firem podle zprávy skupiny nejspíše i značně převyšovat.




Štítky: Fotovoltaika Investice Energetika Solární elektrárny Obnovitelné zdroje
Zdroj: RED