Zákaz spalovacích motorů se blíží, prosazují ho už i velké světové značky

  
Martin Bárta
18. 5. 2022 ▪ 08:59

Konec spalovacích motorů se blíží, ukazuje na to i nový dopis velkých výrobců automobilů a dalších světových značek. Ti apelují na Evropskou unii, aby od roku 2035 zakázala nová vozidla se spalovacími motory a nově registrovat už bylo možné jen ekologická vozidla.

Ford Mustang Mach-e
Ford Mustang Mach-e
Foto: Bram Van Oost on Unsplash

Zajistěte, aby všechna nová auta a dodávky měly od roku 2035 nulové emise, vyzývají Evropskou unii v otevřeném dopise světové giganty jako je Ford, Volvo, Tesco, Unilever a desítky dalších. Podle nich by EU měla už od roku 2035 zajistit, aby se na silnice dostávala pouze vozidla s nulovými emisemi jako jsou elektromobily. Stejně tak by měly být nastaveny i povinné cíle pro výstavbu nabíjecí infrastruktury.

Podle společností, které se pod výzvou podepsaly, je zákaz všech nových vozidel produkujících emise od roku 2035 nutný i kvůli tomu, aby bylo zajištěno vyřazení posledních vozidel se spalovacími motory do roku 2050. Právě ten si totiž Evropská unie stanovila jako termín, kdy dosáhne nulových emisí skleníkových plynů a doprava, průmysl a další odvětví budou uhlíkově neutrální.

„Politiky zavedené v příštích několika letech rozhodnou o tom, zda má svět šanci bojovat proti změně klimatu. Evropský klimatický balíček „Fit for 55“ tak určí, zda je Evropa na cestě k dosažení čistých nulových emisí do roku 2050 a splnění závazků vyplývajících z Pařížské dohody. Určí také budoucnost jednoho z největších zdrojů skleníkových plynů a znečištění ovzduší na kontinentu — osobních a dodávkových automobilů. Osobní automobily a lehká užitková vozidla jsou společně zodpovědné za 15 % všech evropských emisí CO2. Aby mohla všechna auta a dodávky na silnicích dosáhnout do roku 2050 nulových emisí , měl by být poslední vůz se spalovacím motorem, včetně hybridů, prodán nejpozději v roce 2035. Osobní automobily a dodávky jsou také jediným největším zdrojem znečištění oxidem dusičitým, který podle odhadů EEA (Evropská agentura pro životní prostředí) způsobí v EU každý rok více jak 40 000 předčasných úmrtí“ stojí v dopise adresovaném Evropské komisi.

Podle značek Ford a Volvo, které společně v EU loni prodaly asi 800 tisíc vozů, zákonodárci v současnosti rozhodují o nových pravidlech pro čistá vozidla, včetně návrhu, který by měl od roku 2035 zakázat prodej vozidel se spalovacími motory. Právě nyní by tak měly Evropské země rozhodnout o tom, že k ukončení prodejů opravdu dojde a současné návrhy by se měly co nejdříve přeměnit do legislativy tak, aby se na ně mohli nejen výrobci automobilů začít připravovat.

„Vyzýváme vás, abyste ukázali vůdčí postavení v oblasti změny klimatu a průmyslové vize. Klimatický balíček „Fit for 55“ je příležitostí jednou za deset let, jak nasměrovat Evropu na cestu k nulovým emisím, kterou vy jako rozhodovací činitelé této generace nemůžete promarnit,“ stojí na konci dopisu.




Štítky: Elektromobily Auto Spalovací motory Volvo Ford Evropská unie
Zdroj: RED