EnergoZrouti.cz

Zákaz spalovacích motorů chce většina lidí zrušit. Proti jsou vzdělaní lidé s vyššími příjmy, ukazuje anketa

     
Tomáš Jelínek
9. 8. 2024 ▪ 09:58

Zákaz spalovacích motorů, který by měl v EU začít platit od roku 2035, podporují hlavně lidé s vyššími příjmy a vzděláním. Naopak mezi méně vzdělanými, nízkopříjmovými a staršími řidiči převládá spíše podpora pro zrušení takového zákazu.

Mladí nemají se zákazem spalovacích motorů takový problém, ukazuje anketa
Mladí nemají se zákazem spalovacích motorů takový problém, ukazuje anketa
Foto: Unsplash

Už od roku 2035 by se v Evropské unii mělo zastavit přibývání nových vozidel se spalovacími motory, protože vstoupí v platnost omezení, které je zakáže v případech, kdy budou produkovat emise oxidu uhličitého. Hlavním řešením jsou podle automobilového průmyslu i politiků elektromobily. Jak ukazuje průzkum prodejce ojetých vozidel AutoScout24, mezi řidiči stále panuje velký odpor k těmto vozidlům.

Průzkum, který prodejce provedl společně s agenturou Innofact mezi 1008 řidiči, ukazuje, že většina motoristů (70 %) je pro úplné zrušení zákazu plánovaného na rok 2035 nebo alespoň pro jeho přesunutí na pozdější datum.

Zajímavé přitom je, jak rozdílné jsou názory mezi mladšími a staršími řidiči. Podle řidičů starších 40 let by se měl zákaz vozidel se spalovacími motory zrušit úplně, což uvedlo 49 % řidičů. V případě řidičů mladších třiceti let je 30 % pro odložení platnosti a naopak každý čtvrtý (24 %) dotázaný je pro zachování současného nařízení EU.

Hlavními odpůrci nařízení EU, které omezí spalovací motory, jsou podle dat spíše nízkopříjmové skupiny řidičů a také méně vzdělaní řidiči. Každý druhý řidič (51 %), který má příjem nižší než 1 500 eur (cca 38 tisíc korun), by byl pro zrušení zákazu.

V případě vzdělání je nesouhlas s omezením ještě větší. Jen 35 % dotázaných s maturitním vzděláním a 36 % dotázaných s vysokoškolským diplomem by si přálo úplné zrušení zákona.

Naopak u dotazovaných řidičů, kteří nemají středoškolské vzdělání, ale mají alespoň pokročilý stupeň vzdělání (obdoba našeho výučního listu), je 53 % pro zrušení omezení spalovacích motorů.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Auto Elektromobil EU Vzdělání Zákaz spalovacích motorů Evropská unie Elektromobilita Doprava


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.