EnergoZrouti.cz

Výrobce čínského elektromobilu, který exceluje i v Česku, chystá továrnu v Evropě

  
Tomáš Jelínek
7. 7. 2023 ▪ 09:27

Čínský SAIC Motor chystá kvůli vzrůstající poptávce otevřít v Evropě novou továrnu na svá vozidla. Zájem o značku rychle roste i v Česku díky novému modelu MG4.

Elektromobil MG4
Elektromobil MG4
Foto: MG Motor Europe

V Evropě by se brzy mohla začít stavět nová továrna na čínské automobily. Automobilka SAIC Motor, která stojí například za značkou MG, jež si i v Česku rychle získává nové fanoušky ji postaví právě kvůli rychlému růstu poptávky po jejích vozidlech.

Čínským značkám se přitom v posledních měsících i kvůli rostoucí popularitě elektromobility daří. Mimo MG tak lze zmínit například NIO, které se zaměřuje zejména na majetnější klientelu a nabízí své vozy už v několika zemích Evropy. NIO také stále rychleji rozšiřuje své výměnné stanice na baterie elektromobilů i v EU.

Rychle se rozšiřující značky z Číny tak v následujících letech pravděpodobně přesunou část své výrobní kapacity právě do Evropy. Důvodem k tomu by totiž mohla být obava z příchodu sankcí vůči čínským automobilkám ze strany EU. Pro místní výrobce jsou totiž levné čínské elektromobily stále větší konkurencí, kterou by někteří z nich nemuseli ustát.

Vstup značek jako je MG na trhy v EU je navíc rychlý i díky tomu, že mateřská SAIC Motor spadá mezi společnosti, které jsou kompletně ovládány čínskou vládou. Jejich rozšiřování je tak masivně podporováno stejně jako tomu dříve bylo u jiných firem.

Informace o výstavbě nové továrny, kterou získala britská BBC však v současnosti neobsahuje informace o tom, kde přesně by měla nová továrna vzniknout. Zástupci SAIC zatím ani nerozhodli, zda bude továrna vyrábět vozidla značky MG či jiná ze svého portfolia jako je například IM nebo Maxus, který je v tuzemsku známý hlavně díky levným elektrickým dodávkám e-deliver.




Štítky: Elektromobil Auto MG SAIC Čína Automobily Automobilový průmysl