EnergoZrouti.cz

Výměna baterie elektromobilu majitele naštvala, vyšla by dráž než nové auto

  
Tomáš Jelínek
29. 2. 2024 ▪ 09:45

Výměna baterie dražší než nové auto. Zákazníka v USA naštvala cena, na kterou mu autorizovaný servis vyčíslil náklady na nákup nové baterie elektromobilu.

Výměna baterie za cenu nového auta majitele šokovala
Výměna baterie za cenu nového auta majitele šokovala
Foto: Unsplash

Baterie moderních elektromobilů už v současnosti nejsou úplně stejné jako tomu bylo před deseti lety. Nové technologie totiž umožňují jejich stále větší dojezd, rychlejší nabíjení, ale i udržení kapacity po delší dobu. Pokud ovšem u některých vozidel dojde k degradaci baterie a majitel se rozhodne pro její výměnu, může být někdy cenou nové baterie šokován. Ukazuje to i příklad majitele elektrického BMW i3, který se o svou zkušenost podělil na síti Reddit.

Majitel elektrického BMW i3, který se na sociální síti označuje přezdívkou xplorng77 totiž sdílel svou zkušenost s jedním ze servisních center v americkém Seattlu. Když se autorizovaného servisu zeptal, kolik by stála výměna baterie v jeho vozidle z roku 2015, nestačil se výsledné nabídce divit.

Servis mu totiž předložil fakturu na téměř 65 000 dolarů (přibližně 1,5 milionu korun) za samotný díl. Společně s daní by pak zákazníka nová baterie vyšla na 71 208 dolarů (1,6 milionu korun). To je podle zákazníka ve výsledku vyšší cena, než kolik v době nákupu stála samotné vozidlo.

Is this correct?
byu/xplorng77 inBMWi3

Cenová nabídka, jakou oficiální servis zákazníkovi poskytl navíc byla ještě bez samotné práce, dalo by se tedy očekávat, že cena by v případě, kdyby si výměnu baterie objednal ještě o něco vzrostla.

Mnoho uživatelů se nakonec v diskusi na sociální síti shodlo na tom, že vysoká cena kterou servis zákazníkovi poskytl nebude reálnou cenou baterie, ale spíše jedním ze způsobů jak zákazníka od výměny baterie co nejvíce odradit. Není ovšem potvrzené, že by BMW takovou taktiku, která by zákazníky motivovala spíše k nákupu nového vozu než výměně baterie u toho stávajícího nějak oficiálně prosazovala a půjde tak spíš o krok samotného servisu.

Ostatně u samotného příspěvku se našli další uživatelé, kteří s výměnou baterie u stejného modelu značky mají také zkušenost a cena, kterou jim servis neúčtoval byla nesrovnatelně niž­ší.




Štítky: Elektromobilita Auto Elektromobil Baterie Servis Auta Doprava Výměna baterie