Volvo otevře novou továrnu na baterie pro nákladní vozidla

  
Martin Bárta
17. 5. 2022 ▪ 08:30

Švédské Volvo chce ještě letos spustit výrobu bateriových sad pro svá nákladní vozidla v továrně v belgickém Gentu. To by mělo zkrátit dodací lhůty zákazníkům a nabídnout i dostatek baterií pro plánované modely vozidel.

Nová továrna na baterie
Nová továrna na baterie
Foto: Volvo Trucks

Spolu s tím, jak roste zájem o osobní elektrická vozidla, zvyšuje se i poptávka firem po nákladních vozidlech, které využívají k pohonu elektřinu uloženou v bateriích. Švédské Volvo kvůli tomu otevře ve své továrně v Belgii novou část, která bude dodávat bateriové sady přímo na výrobní linku. Mělo by tak dojít i ke zkrácení doby dodávky vozidel zákazníkům.

V nové části továrny v belgickém Gentu se budou jednotlivé články a moduly, které firmě dodává korejský Samsung SDI kompletovat do bateriových sad šitých na míru elektrickým vozidlům Volvo FH, FM a FMX. Každá bateriová sada pak nabídne kapacitu 90 kWh a zákazník si tak bude moci sestavit potřebný počet sad pro své vozidlo, který může dosáhnout až šesti kusů. Dohromady tak může být maximální kapacita baterie 540 kWh.

„Tato investice ukazuje naše pevné odhodlání elektrifikovat kamionovou dopravu. Do roku 2030 bude nejméně 50 procent všech nákladních vozů, které celosvětově prodáváme elektrických a do roku 2040 budeme uhlíkově neutrální společností,“ říká Roger Alm, prezident společnosti Volvo Trucks.

Díky začlenění procesu montáže baterií do celého výrobního procesu bude podle Volva možné hlavně zkrátit dodací lhůty zákazníkům, u kterých se poptávka po elektrických nákladních vozidlech včetně tahačů zvyšuje. Příkladem tak může být nedávná objednávka logistické společnosti DHL, která u Volva objednala desítky kusů lehkých i těžkých elektrických nákladních vozidel.

Sériová výroba v nové části továrny, která se bude specializovat na baterie by měla odstartovat ve třetím čtvrtletí letošního roku. Volvo by v příštích letech chtělo nabídnout i další modely elektrických nákladních vozidel, které by měly pokrýt mnoho dalších segmentů jako je městská logistika, svoz odpadu nebo i regionální doprava a stavební práce.




Štítky: Elektromobily Auto Nákladní doprava Volvo Baterie Průmysl
Zdroj: RED