Volkswagen spustil výrobu ve staronové továrně v Emdenu. Vyrábět by měla 4 000 modelů ID.4 týdně

  
Martin Bárta
21. 5. 2022 ▪ 09:07

Německý výrobce automobilů Volkswagen plánuje v příštích letech více šlapat na paty elektromobilovým konkurentům v čele s Teslou. Jeho nová továrna by mu měla pomoci vyrábět až 4 000 plně elektrických modelů ID.4 týdně.

Výroba elektromobilů v Emdenu
Výroba elektromobilů v Emdenu
Foto: Volkswagen

Zhruba dva roky probíhala v továrně Volkswagenu v německém Emdenu přestavba, která má zajistit dostatečné kapacity pro výrobu plně elektrického SUV ID.4. Úprava továrny probíhala podle firmy za plného provozu, kdy byly vyráběny vozy. V současnosti tak už v továrně probíhá testovací fáze montáže elektromobilů ID.4, kterých by odsud mělo být dodáváno až 4 000 kusů každý týden.

Díky investicím chce firma vyrábět přes milion elektromobilů ročně

Mimo nových výrobních hal v Emdenu vznikl i bateriový sklad, který má zajistit dostatek nejdůležitější komponenty elektrických vozidel přímo u výrobní linky. Podle Volkswagenu ale budou práce v Emdenu dále pokračovat, jelikož celý závod by měl být do dvou let přestavěn výhradně na výrobu elektromobilů. To by mělo společnost přijít na asi miliardu eur. Celkově chce ale společnost do elektromobility investovat v celém Dolním Sasku 21 miliard eur, což by mělo z této části německa udělat jedno ze světových center výroby elektromobilů.

Plný provoz zatím v jednosměnném provozu by měl v nové továrně odstartovat hned po celozávodní dovolené. Od poloviny června pak společnost počítá s dvousměnným provozem.

Investice včetně té do továrny v Emdenu by měly podle Volkswagenu vytvořit podmínky pro budoucí výrobu 1,2 milionu plně elektrických vozidel založených na modulární platformě pro elektromobily (MEB) ročně. Produkci elektrických modelů tak zahájí továrny v Evropě, USA i Číně.




Štítky: Elektromobil Auto Volkswagen ID.4 Elektromobilita VW
Zdroj: RED