Volkswagen obnoví prodeje malého elektrického bestselleru e-Up. Jeho sourozence od Škoda Auto se ale nedočkáme

  
Martin Bárta
19. 1. 2022 ▪ 13:35

Volkswagen už brzy obnoví prodeje malého elektrického vozítka e-Up, které díky dotacím vyšlo v Německu na v přepočtu něco přes tři sta tisíc korun. Opětovné spuštění do prodeje počítá s koncernovým sourozencem i Seat. Škoda ale CITIGO neobnoví, chystá raději jiné modely.

CITIGOe iV
CITIGOe iV
Foto: Škoda Auto

Fanoušci elektromobilů se podle některých zpráv už brzy dočkají obnovení prodeje modelu Volkswagen e-Up, který sice nebyl z počátku žádným prodejním trhákem, po modernizaci na konci roku 2019 se ale situace otočila. Zájem byl následně tak veliký, že se jej firma raději rozhodla stáhnout a s ním i jeho španělskou verzi Seat Mii electric nebo českou v podobě Škody Citigo iV. Situace se ale nyní obrátila a fanoušci levného Volkswagenu se tak mohou začít těšit na obnovení prodejů.

Model obnoví Seat i Volkswagen. Škoda chystá jiné modely

Málokdy se stává, že je model z nabídky výrobce vyřazen pro to, že je příliš úspěšný. Právě e-Up a jeho koncernoví sourozenci jsou toho ale jasným příkladem. Dlouhé dodací lhůty, které po představení modernizované verze s dojezdem až 260 kilometrů (WLTP) vytvořila poptávka zákazníků, ale vedly až k tomu, že byla výroba modelu dočasně pozastavena.

Informace některých zahraničních serverů tak už nyní naznačují, že objednávky na oblíbený e-Up se opět otevřou. Ostatně jeden z jeho koncernových bratrů od Seatu, tedy Mii electric už bude od konce ledna možné také opětovně objednávat. Jak pro německý server Auto Motor Sport uvedl zástupce Volkswagenu, uvedení modelu zpátky do nabídky přijde možná už v polovině února.

Opětovné uvedení modelu na trhu bude dobrou zprávou hlavně pro zákazníky užívající elektromobil ve městě. Dlouhý dojezd a nízká cena díky dotační politice německé vlády totiž z vozítka e-Up udělala velké lákadlo pro soukromé zákazníky, ale třeba i doručovatele jí­dla.

Pro zákazníky mladoboleslavské Škoda Auto, kteří si nákup levného modelu CITIGOe iV plánovali ale máme špatnou zprávu. Značka v současné době podle tiskového mluvčího Pavla Jíny nechystá znovuuvedení modelu na trh. Místo toho chce Škoda uvést do roku 2030 na trh minimálně tři jiné elektrické modely, které rozšíří nabídku elektrických vozidel, jež nyní plně zastupuje elektrický ENYAQ iV.

Ačkoliv v České republice byl zájem o elektrické CITIGO také znatelný, jeho cena samozřejmě nebyla pro koncové zákazníky tak nízká jako u našich sousedů. V Česku totiž zatím není k dispozici dotační titul, který by elektromobilitu tímto způsobem podpořil. Jeho spuštění prozatím jen pro firmy a živnostníky se už ale chystá a mělo by dojít k jeho spuštění ještě do konce ledna nebo v únoru.




Štítky: Auto Elektromobil Volkswagen Seat Škoda Citigo E-Up
Zdroj: RED