EnergoZrouti.cz

V Německu vznikne obří tepelné čerpadlo, má mít rozlohu jako fotbalové hřiště

  
Lenka Nováková
8. 5. 2023 ▪ 09:34

V Německu by měla být brzy zahájena výstavba obřího tepelného čerpadla, které bude zabírat rozlohu podobnou fotbalovému hřišti. Vyrábět by mělo energii pro továrnu na chemikálie a významně tak snížit její emise skleníkových plynů.

Obří tepelné čerpadlo by mělo snížit v současnosti vysoké emise z výroby chemikálií
Obří tepelné čerpadlo by mělo snížit v současnosti vysoké emise z výroby chemikálií
Foto: Unsplash

Obří tepelné čerpadlo, které bude mít rozlohu podobnou jako fotbalové hřiště by mělo brzy začít vznikat v německém Ludwigshafenu. Právě v tomto městě totiž sídlí jedna z továren německého agrochemického giganta BASF. Ten chce tepelné čerpadlo využít pro snížení emisí ze své výroby chemických látek, denně totiž továrna spotřebuje téměř 55 tisíc tun páry, jejíž výroba je velmi energeticky náročná.

BASF by totiž podle svých plánů chtěl být do poloviny století uhlíkově neutrální. Právě v průmyslové výrobě jakou je i výroba chemikálií, které firma dodává mnoha domácím i světovým výrobcům je ale snižování emisí skleníkových plynů a spotřeby energií velmi náročné.

Nové tepelné čerpadlo, které bude zabírat rozlohu fotbalového hřiště a každou hodinu vyrábět až 150 tun páry by v tom ale firmě mělo výrazně dopomoci. Samotnou technologii by měla firmě dodat společnost MAN Energy Soultions, která se výstavbou průmyslových tepelných čerpadel zabývá.

Tepelné čerpadlo o tepelném výkonu až 120 MW by mělo také ve velkém využívat teplo, jež v současnosti firma při výrobě produkuje ale plně nevyužívá. Velká část páry by tak měla pocházet právě z chladící vody určené pro ochlazování výrobních technologií.

Polovina páry, kterou v současnosti BASF používá totiž podle jeho zprávy pochází z elektráren na fosilní paliva a vzniká tak velké množství emisí. Nové obří tepelné čerpadlo by oproti tomu měly pohánět primárně obnovitelné zdroje energie, kterých v Německu v současnosti přibývá nejrychleji z celé Evropy.




Štítky: Tepelné čerpadlo Německo Energie BASF Obnovitelné zdroje Průmysl Chemie
Zdroj: TZ BASF