EnergoZrouti.cz

Útočí na vás komáři více než na ostatní? Vědci mají vysvětlení

     
Nikola Stránská
3. 8. 2024 ▪ 11:36

Komáří bodnutí je vždy nepříjemnou a svědivou záležitostí. V mnoha zemích může být kvůli přenášeným nemocem výrazně nebezpečnější než v tuzemsku. Podle vědců lze ale komářím bodnutím částečně předcházet. Stačí například omezit pití alkoholu.

Jste často terčem komářího bodnutí? Vědci mají hned několik faktorů, které pomáhají komárům vás najít
Jste často terčem komářího bodnutí? Vědci mají hned několik faktorů, které pomáhají komárům vás najít
Foto: Unsplash

Přijde vám, že jste cílem komářího bodnutí výrazně častěji než lidé ve vašem okolí? Možná nejde o náhodu. Jak ukazuje nový výzkum, komáři své cíle hledají hned podle několika faktorů. Právě podle nich jsou pak někteří lidé pro komáry výrazně zajímavější než jiní.

Své tak může hrát nejen tělesná teplota nebo zápach, které i komáři cítí, ale například i oxid uhličitý. Právě na něj se totiž komáři podle entomoložky Sonji Swiger spoléhají při hledání svých cílů.

Už dříve přitom některé studie ukázaly, že komáři mohou preferovat i některé typy krve. Jak ukázala studie, výraznější potíže s komáry tak mohou mít lidé s krevní skupinou 0.

Ačkoliv je prokázané, že někteří lidé mohou mít už kvůli své krevní skupině větší šanci na nalákání komárů, existují ještě výrazně významnější faktory, které komáry přitáhnou.

Jedním z nich může být například i alkohol. Lidé, kteří v sobě mají větší množství alkoholu, totiž například potem emitují větší množství oxidu uhličitého, který, jak již bylo řečeno, komáry přitahuje. Člověk, který je ovlivněn alkoholem, se také většinou výrazně více potí než člověk alkoholem neovlivněný. Právě pot je pak dalším faktorem, který komáry přiláká.

V případě vyšší produkce oxidu uhličitého ale nemají problém pouze lidé pod vlivem alkoholu. Zvýšenou produkci oxidu uhličitého totiž mají i ženy v pokročilém stadiu těhotenství, které jsou také pro komáry snadněji nalezitelné.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Komáři Věda Výzkum Krev Alkohol Těhotenství


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.