EnergoZrouti.cz

Floridská firma má recept na redukci přemnožených hadů, chce z nich vyrábět kabelky

  
Nikola Stránská
17. 5. 2023 ▪ 15:20

Problém s přemnoženou krajtou tmavou na Floridě se dál nedaří řešit. Místní tým ekologických aktivistů proto našel jedno velmi originální řešení. Kůže krajt by mohla být použita na výrobu kožených kabelek. Díky tomu by se snížila populace zvířat a na trhy přinesly kabelky s kladnou ekologickou bilancí.

Může být výroba kabelek řešením přemnožených krajt na Floridě?
Může být výroba kabelek řešením přemnožených krajt na Floridě?
Foto: Ussama Azam on Unsplash

Problém s přemnoženými krajtami tmavými ve floridském Národním parku Everglades prozatím stále nemá konce. Zvíře, které je v místním ekosystému velmi nevítané a způsobuje rozsáhlé škody se místní odborníci snaží likvidovat více způsoby. Nyní ale přichází s jedním originálním řešením místní firma. Přemnožení hadi by totiž podle ní mohli sloužit jako materiál pro výrobu dámských kabelek.

Už vloni v září floridská komise pro ochranu ryb a divoké zvěře uskutečnila akci nazvanou Florida Python Challenge. Ta měla v rámci desetidenní výzvy finančně odměnit lovce, kterým se podařilo ulovit co nejvíce zvířat. Ačkoliv akce měla za cíl vymýtit tisíce kusů v této oblasti nevítaného hada, řešení celé situace tato akce nepřináší a krajta tmavá se v oblasti dál rychle množí.

Novou možnost jak situaci s přemnoženou krajtou řešit ukázal tým ekologických aktivistů. Ten společně s italským výrobcem obuvi vymyslel, že by se z odchycených krajt, tedy přesněji z jejich kůže mohly vyrábět dámské kabelky. Projekt by tak mohl snížit v současnosti zhruba 150 tisícovou populaci krajt tmavých, které „zaplavily“ park Everglades a škodí místním původním zvířatům jako jsou divocí jeleni běloocasí, králíci či krysy.

Díky humánnímu vyhledávání a zabíjení krajt by byl celý projekt velmi ekologický, jelikož by nebylo nutné zvířata speciálně chovat. Finance na nákladnější odchyt by tak mohl zajistit prodej samotných výrobků, které se v luxusních buticích prodávají i za desítky tisíc korun.




Štítky: Florida USA Krajty Kabelky Oblečení Životní prostředí Everglades