EnergoZrouti.cz

Aplikace chce zmírnit overturismus v Česku, nabízí výlety, které neohrožují přírodu

  
Markéta Bártová
3. 4. 2024 ▪ 11:23

Výlety na místa, která nejsou extrémně zatížena turisty. Přesně tam se snaží uživatele navést nová aplikace EPU od Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. V současnosti nabízí už více než 170 tras.

Overturismus v osadě Jizerka v CHKO Jizerské hory
Overturismus v osadě Jizerka v CHKO Jizerské hory

Pandemie koronaviru do Česka v minulých letech přinesla i jeden z trendů, který dosud nebyl až tak viditelný. Na mnoha místech v přírodě totiž začalo rychle přibývat turistů, jejichž nápor měl na své okolí velký vliv. Ačkoliv po pandemii takzvaný overturismus, tedy velké množství turistů navštěvujících jedno místo opadl, situace je stále na některých místech tristní. Pomoci s řešením problémů by měla aplikace od Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR), která by měla pomoci turisty „přesunout“ do jiných lokalit.

Nejen upozornit na problém, který vzniká z nadměrného počtu turistů, ale i nabídnout méně známá místa, která jsou také skvělá k výletu. Přesně to by měla plnit nová aplikace EPU, kterou si lidé již nyní mohou stáhnout v Google Play a App Store.

Díky tomu, že na jejím vývoji spolupracovala AOPK společně s národními parky a chráněnými krajinnými oblastmi (CHKO), měla by obsahovat jak informace přímo z daných lokalit, tak i tipy na výlety, které vytvářeli přímo zástupci správy daných míst.

Aplikace tak už v současnosti nabízí více než 170 výletů po celém Česku a podle autorů se v blízké době chystají další trasy. Ty by měly uživatele dovést hlavně na méně známá, ale stejně tak krásná místa, jako jsou ta nejvíce vyhledávaná typu Sněžka, Pravčická brána nebo Adršpašské skály, jež patří mezi nejvíce vytížené lokality zmiňovaným overturismem.

„Věříme, že tato mobilní aplikace je správným krokem ke snižování negativních vlivů turistického ruchu na životní prostředí a že osloví širokou veřejnost. Chceme uživatele aplikace přimět k odpovědnosti za ochranu přírody a zachování biodiverzity ohrožených míst,“ říká Ladislav Cirhan, ředitel společnosti GATYER, která stojí za vývojem aplikace.

Výlety v chráněných územích schvalují správci jednotlivých oblastí, a pokud trasa neprochází místy, kde vysoká návštěvnost ohrožuje okolní přírodu, mají štítek „overtourism friendly“.

„Naše krajina vyniká mimořádnou pestrostí, a proto je velmi důležité, abychom ji co nejvíce chránili. V lokalitách národních parků a chráněných krajinných oblastí najdeme ty nejvzácnější ekosystémy. Věřím, že mobilní aplikace k ochraně těchto mimořádných přírodních lokalit přispěje a zároveň podpoří turisty k výletům do méně navštěvovaných, přitom stejně zajímavých míst. Nadměrná zátěž některých našich přírodních dominant má negativní dopady na samotnou přírodu a je potřeba to začít řešit,“ komentuje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). „Osobně se mi velmi líbí, že aplikace ukáže předpokládanou vytíženost tras a pomůže třeba rodinám s dětmi vybrat alternativy v okolí. Stejně tak v ní uživatelé najdou mnoho poznatků o živé přírodě v místě výletu i praktické informace o konaných akcích ve všech lokalitách,“ dodává.




Štítky: Overturismus Ministerstvo životního prostředí EPU AOPK
Zdroj: Ministerstvo životního prostředí