EnergoZrouti.cz

Tepelné čerpadlo v paneláku? Není problém, ukazují zkušenosti

     
Tomáš Jelínek
30. 8. 2024 ▪ 11:48

„Tepelné čerpadlo v panelovém domě? Nesmysl.“ Přesně taková tvrzení se často šíří v diskuzích mezi odpůrci technologie, která nejen u nás, ale i v zahraničí, pomáhá vytápět a ohřívat vodu ve stále více domácnostech. Tepelné čerpadlo přitom dávno není problém ani v paneláku.

Tepelné čerpadlo nemusí být problém ani v panelovém domě, ukazují zkušenosti
Tepelné čerpadlo nemusí být problém ani v panelovém domě, ukazují zkušenosti
Foto: Unsplash

V posledních letech se tepelné čerpadlo stalo jedním z nejpopulárnějších řešení pro efektivní a ekologické vytápění rodinných domů. Co ale takové zařízení v panelovém domě? Na první pohled se může zdát, že instalace tepelného čerpadla do panelového domu přináší řadu komplikací, ale stále více příkladů z praxe ukazuje, že to nejen jde, ale že se to vyplácí.

Tepelné čerpadlo funguje na principu přenosu tepla z jednoho prostředí do druhého. Obvykle se využívá energie z okolního vzduchu, vody nebo země, která je následně pomocí elektřiny převáděna na teplo využitelné pro vytápění nebo ohřev vody. Díky tomuto principu může být tepelné čerpadlo velmi efektivní, a to i v chladnějších klimatických podmínkách.

V rodinných domech je tepelné čerpadlo již poměrně běžnou volbou. Co se však týče panelových domů, setkáváme se s celou řadou specifik, která je třeba zohlednit. Patří sem například velikost a umístění jednotky, způsob distribuce tepla v budově či připojení na stávající systémy vytápění. Přesto se stále více lidí přesvědčuje, že i v tomto segmentu může být tepelné čerpadlo smysluplným a ekonomicky výhodným řešením.

Tepelné čerpadlo v paneláku je výzva ale ne nereálné

Instalace tepelného čerpadla v panelovém domě s sebou nese hned několik výzev. První a nejvýznamnější z nich je prostorová omezenost. Zatímco u rodinných domů je možné umístit venkovní jednotku na zahradu nebo do dvora, v paneláku je často jedinou možností střecha nebo fasáda budovy. Zde je však třeba brát v potaz hluk, který jednotka produkuje, a její vliv na vzhled domu. Při špatném umístění může dojít k rušení obyvatel nejen vlastního, ale i sousedního domu.

Dalším klíčovým faktorem je distribuce tepla. V panelových domech se ve většin případů používá centrální systém vytápění, který byl navržen pro plynové kotle nebo dálkové vytápění. Instalace tepelného čerpadla tak vyžaduje přizpůsobení stávajícího systému, což může znamenat vyšší investiční náklady. Nicméně moderní technologie umožňují kombinaci tepelného čerpadla s existujícími systémy tak, aby bylo možné využít oba zdroje tepla efektivně.

Zkušenosti z Česka i zahraničí ukazují, že pokud se tyto výzvy zvládnou, výhody jsou značné. Například v Praze byla provedena instalace tepelného čerpadla v jednom z panelových domů s cílem snížit náklady na vytápění. Přes počáteční obtíže s koordinací řešení u vlastníků bytových jednotek má ale nyní velmi dobré výsledky. Ty ukázaly, že úspora na nákladech na vytápění může dosáhnout až 40 %, což v kombinaci s dotacemi na obnovitelné zdroje činí tento projekt ekonomicky velmi zajímavým.

Zahraniční zkušenosti rovněž potvrzují, že instalace tepelných čerpadel v panelových domech není utopií. Například ve finských Helsinkách budou uvedena do provozu dvě obří tepelná čerpadla, která dokážou vytápět až 30 000 domácností. Tato technologie představuje nový přístup k využívání obnovitelných zdrojů energie ve městech a ukazuje, že i ve velkých obytných komplexech může být ekologické vytápění reálnou možností. V případě finského projektu jsou ale tepelná čerpadla využívána na dálkové vytápění, nejde tedy primárně o umístění samotných jednotek v daném domě.

Graf prodeje tepelných čerpadel 2010 - 2023 (zdroj: MPO) , Martin...

Při rozhodování o instalaci tepelného čerpadla v panelovém domě hraje zásadní roli ekonomická stránka. Vstupní investice může být vyšší než u tradičních systémů, ale dlouhodobé úspory na energiích mohou tento rozdíl vykompenzovat. Například dle dat z Česka mohou majitelé bytů očekávat návratnost investice do tepelného čerpadla do 7 let let, v závislosti na konkrétních podmínkách.

Důležitým faktorem, který přispívá k ekonomické efektivitě, je možnost čerpat státní dotace a evropské fondy na podporu instalace obnovitelných zdrojů energie. Tyto finanční podpory mohou snížit počáteční náklady na instalaci a učinit tepelné čerpadlo dostupnějším řešením i pro bytová družstva a společenství vlastníků.

Vzhledem k rostoucím cenám energií a tlaku na snižování emisí skleníkových plynů se dá očekávat, že zájem o tepelná čerpadla v panelových domech bude nadále růst. Technologie se neustále vyvíjí a přizpůsobuje specifickým potřebám vícepatrových budov, což zvyšuje jejich dostupnost a atraktivitu pro širší spektrum uživatelů.

Dávno už tedy neplatí informace o tom, že instalace tepelného čerpadla v panelovém domě je nesmysl, protože by každý byt musel mít svou vlastní jednotku a to je zkrátka nerealizovatelné. Ano, v případě samostatných jednotek pro každý byt jde pravděpodobně o nepřekonatelný problém, ten ale není díky současným technologií vůbec nutné řešit.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Tepelné čerpadlo Vytápění Panelový dům Panelák Topení
Jazykové verze článku: AnglickyŠpanělskyNěmecky

Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.