EnergoZrouti.cz

Škoda představila nový elektrický ENYAQ iV, pro nový elektromobil si sáhnete hlouběji do kapsy

  
Martin Bárta
1. 9. 2020 ▪ 22:02

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto představila své první plně elektrické SUV s tradičním názvem s Q na konci. Nový ENYAQ nabídne dojezd až 510 kilometrů a jeho cenovka se přehoupne přes milion korun.

ENYAQ iV - první oficiální fotografie elektromobilu od Škody Auto
ENYAQ iV - první oficiální fotografie elektromobilu od Škody Auto
Foto: Škoda Auto

Škoda se začátkem tuzemského školního roku velkolepě představila na premiéře v Praze novou plně elektrickou Škodu ENYAQ iV. Ta nabídne dojezd až 510 kilometrů a objednat ji bude možné už od čtvrtka.

ENYAQ, jehož nejlevnější verze přijde na více jak milion korun si budou moci zájemci objednat podle Škody už od čtvrtka 3. září. Výroba nového SUV by navíc měla dále zůstat v Mladé Boleslavi, kde automobilka musela investovat 32 milionů eur (více jak 843 milionů korun) do modernizace výrobní linky a její přípravy na výrobu elektromobilů.

ENYAQ je od začátku postaven na platformě pro elektromobily od mateřského koncernu Volkswagen MEB. Škodovácký elektromobil bude mít délku 4650 mm a bude dodáván s elektromotory v pěti variantách výkonů elektromotorů. Ten nejslabší nabídne 109 kW, nejsilnější pak 225 kW. Pohon bude mimo variant s motorem 195 a 225 kW pouze na zadní kola. Zmíněné výkony pak nabídnou i čtyřkolku.

80 procent baterie za 38 minut přes rychlonabíječky

Škoda si připravila verzi modelu i pro věrné fanoušky sportovnější značky RS. ENYAQ RS iV by tak měl nabídnout zrychlení z nuly na 100 km / h za 6,2 vteřiny. S nejvýkonnější verzí RS není problém ani tažení přívěsu do 1,4 tuny.


ENYAQ iV nabídne možnost rychlonabíjení až do výkonu 125 kW, který by měl zajistit dobití baterií na 80% kapacity za 38 minut. Se speciální nabíjecí kartou MyŠkoda Powerpass pak bude možné nabíjení na velké většině nabíjecích stanic v Evropě.

Cenovka Škody nepatří mezi nejlevnější, v Evropě ji ale pomohou dotace

Nové nabíjecí stanice pro majitele představené plně elektrické Škody ale najdou jejich majitelé častěji i u nás. Díky poslední podpoře dobíjecích stanic od Ministerstva financí se očekává jen do roku 2023 800 nabíjecích stanic elektromobilů.


Jak jsme již dříve informovali, Mladoboleslavká automobilka také podpoří růst sítě nabíječek v tuzemsku i dalších Evropských zemích. Právě kvůli tomu se spojuje na rozšiřování sítě dobíjecích stanic Ionity.


Cenově se nový ENYAQ zařadí mezi vyšší cenovou kategorii mezi elektrickými SUV, díky své cenovce vyšší jak milion korun v základní verzi. Výrobcem nejlevnějšího elektromobilu, který lze na našem trhu pořídit je ale také Škoda se svým Citigo iV, po kterém se po zahájení prodeje na tuzemském trhu jen zaprášilo.


Od nové Škodovky se očekává zvýšení prodejů elektromobilů v ČR, právě díky tomu, že je zde automobilka často považována za „domovskou“ a dlouhodobě také vede prodeje automobilů v tuzemsku. V rámci Evropy lze očekávat úspěch Škody a to hlavně díky dotačním programům mnoha zemí, které dlouhodobě podporují růst elektromobility v celé EU.




Zdroj: RED