Itálie zvyšuje příspěvek na nákup elektromobilů, uhradí až polovinu z ceny nového auta

  
Martin Bárta
17. 7. 2020 ▪ 08:00

Itálie je další zemí, kde se zájemci o koupi nového elektrického automobilu dočkají dotace, která jim pomůže ušetřit při jejich nákupu. A sleva je to opravdu výrazná.

Nissan Leaf - nabíjení
Nissan Leaf - nabíjení
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Itálie se po vzoru Rakouska i dalších evropských zemí vrhla do zvýšení příspěvků na nákup nového elektromobilu. Země tím podporují rozvoj e-mobility, která má být budoucností bez emisí. Česká republika zatím nabízí dotace pouze firmám a veřejným organizacím.

Itálie nabídne vyšší příspěvky pouze na elektromobily do pořizovací hodnoty 61 000 EUR tedy 1,6 milionu korun což je dostatečné pro velkou část nabízených elektrických vozů i z rodiny společnosti Tesla.

Vyšší dotace bude 6000 EUR (161 000 Kč) místo současných 4000 EUR (107 000 Kč) při nákupu nového vozu a ještě více si budou moci Italové „vyzvednout“ pokud bude novým automobilem nahrazen starší se spalovacím motorem. V tomto případě bude možné získat příspěvek až 10 000 EUR (268 000 Kč). Dotovány budou dále i hybridy, které se vejdou do produkce emisí 60 g CO2 na kilometr.

Při nákupu některých menších elektromobilů typu Škoda CITIGOe iV nebo Fiat 500e lze tak se zmíněnou dotací dosáhnout až na polovinu pořizovací ceny automobilu což už bude významným faktorem zákazníka při výběru mezi vozem se spalovacím motorem či elektromobilem.




Zdroj: Cleantechnica