Pokrok v elektromobilitě: americká firma představila baterie, které se nabijí za šest minut

  
Tomáš Jelínek
12. 12. 2021 ▪ 08:54

Novou baterii, kterou je možné doplnit na 80 % už za šest minut představila americká firma Ampirus. O té se dlouhodobě spekulovalo kvůli spojení s americkou automobilkou Tesla.

Nabíjení elektromobilu / ilustrační foto
Nabíjení elektromobilu / ilustrační foto
Foto: Unsplash

Rychlý rozvoj elektromobility s sebou přináší i další vývoj klíčové komponenty těchto vozidel – baterie. Nejnovější technologie americké firmy Ampirus Technologies tak přináší baterii, která může být dobita z nuly na osmdesát procent už za pouhých šest minut. To by mohlo přinést další rychlý vývoj do elektrických vozidel, přičemž už nyní se spekuluje, že baterie v budoucnu využije americká Tesla, která je „sousedem“ firmy.

80% za šest minut, plná baterie za půl hodiny

Nové lithium-iontové bateriové články využívají křemíkovou anodu a při nabíjecím proudu 10C je schopna za velmi krátkou dobu dosáhnout dobití na 80 %. Baterie je tak nabíjena šetrným nabíjecím proudem, který nemá velký vliv na dobu její životnosti. Novou technologii amerického výrobce už potvrdila i společnost Mobile Power Solutions, která se zabývá elektrickými systémy pro vozidla.

Podle Mobile Power Solutions bylo v případě nové baterie od Ampirusu dosaženo 80 % nabití dokonce za méně než 6 minut. Firma to přitom testovala na třech bateriových článcích o kapacitě 2,75 Ah. Nabití baterie z nuly na 90 % kapacity potom trvalo přibližně osm minut. Následné nabití baterie do 100 % už ovšem trvalo dobu delší jako u jiných bateriových systémů. Plné kapacity tak baterie dosáhla zhruba po 25 – 27 minutách. Energetická hustota bateriových článků navíc podle firmy byla 370 Wh/kg, což lze nazvat velmi pěknou hodnotou. Společnost ale neuvádí další informace o životnosti baterie, není tedy jasné, zda se nová technologie v tomto ohledu na baterii podepsala.

Ačkoliv testované bateriové články jsou v současné době mnohem menší než ty, které se v elektromobilech běžně používají, jejich zvětšení bude podle firmy jen otázkou času.

Kolem společnosti Ampirus už nějakou dobu kolovala také informace o jejich spojení s americkou automobilkou Tesla, která sídlí dá se říci jen o kousek dál vedle Ampirusu. Jak ale na Twitteru uvedl sám šéf Tesly Elon Musk v reakci na článek od serveru CleanTechnica, žádné spojení společnosti nemají, přestože Tesla baterie na stejném principu také testuje. Výsledky jsou ale podle Muska zatím neuspokojivé.




Štítky: Elektromobily Auto Baterie USA Ampirus
Zdroj: RED