EnergoZrouti.cz

Podaří se splnit cíle? Obnovitelné zdroje se podle IEA rozšiřují tak rychle, že je šance stále reálnější

  
Martin Bárta
11. 1. 2024 ▪ 10:38

Plnění cílů v oblasti instalace obnovitelných zdrojů energie vypadá nadějně. Podle Mezinárodní energetické agentury bylo vloni instalováno o 50 % více kapacit v OZE, než tomu bylo rok předtím.

Svět je o krok blíže ke splnění cílů v oblasti OZE
Svět je o krok blíže ke splnění cílů v oblasti OZE
Foto: Unsplash+

Ve světě obnovitelné energie svitla nová naděje. Podle nejnovější zprávy Mezinárodní energetické agentury (IEA) se totiž rychlost rozšiřování obnovitelných zdrojů energie jen v minulém roce zrychlila natolik, že by při současném tempu bylo reálné dosáhnout cíle trojnásobku kapacity z OZE do roku 2030, který byl stanoven při poslední klimatické konferenci COP28 v Dubaji v prosinci minulého roku.

Množství kapacity obnovitelné energie, které svět nainstaloval, vzrostlo v minulém roce (2023) o polovinu a dosáhlo na 510 gigawattů. Hlavní roli v této energetické „revoluci“ sehrály hlavně fotovoltaické elektrárny, které představovaly tři čtvrtiny nově instalovaných zdrojů obnovitelné energie.

Největší tempo růstu v obnovitelných zdrojích ukázala Čína, která přitom v současnosti z hlediska emisí skleníkových plynů obsazuje první příčky. Podle IEA se zemi podařilo v minulém roce uvést do provozu tolik fotovoltaických elektráren, jako bylo instalováno na celém světě v roce 2022. Rychlejší tempo ale země nasadila i u větrných elektráren, jejichž kapacita se zvýšila o 66 %.

Při udržení stávajících podmínek by podle energetické agentury vzrostla globální kapacita obnovitelné energie na 7 300 GW v období let 2023 – 2028. Velkou většinu přitom v tomto přerodu energetiky sehraje již zmiňovaná fotovoltaika a větrné elektrárny, které by měly tvořit 95 % všech nově instalovaných obnovitelných zdrojů.

„Nová zpráva IEA ukazuje, že za současných politik a tržních podmínek je globální kapacita obnovitelných zdrojů již na cestě ke zvýšení dvaapůlkrát do roku 2030. K dosažení cíle COP28 ztrojnásobit obnovitelné zdroje to ještě nestačí, ale „Posouváme se blíže – a vlády mají nástroje potřebné k odstranění mezery,“ řekl výkonný ředitel IEA Fatih Birol.




Štítky: Obnovitelné zdroje energie Elektřina Energetika Fotovoltaika Solární energie Větrná energie IEA Mezinárodní energetická agentura Fatih Birol OZE