EnergoZrouti.cz

Počet žádostí o dotaci na fotovoltaiku je rekordní, mohou za to především startující dotační prázdniny

  
Tomáš Jelínek
28. 6. 2023 ▪ 09:52

Žádostí o dotaci na fotovoltaiku v posledních týdnech chodí v programu Nová zelená úsporám i několikanásobný počet než je obvyklé. Už za několik dnů totiž začínají dotační prázdniny, které příjem žádostí omezí.

Dotační prázdniny přinášejí rekordy v počtu žádostí
Dotační prázdniny přinášejí rekordy v počtu žádostí
Foto: Unsplash

Počet žádostí o dotaci na fotovoltaiku, tepelné čerpadlo nebo o další energetické úspory se v posledních týdnech dramaticky zvýšil. Hlavním důvodem není jen probíhající stavební sezóna a počasí ideální na energetická opatření, ale hlavně dotační prázdniny v programu Nová zelená úsporám. Ten se na léto kvůli změnám odmlčí, firmy tak nyní pro zákazníky zpracovávají enormní množství žádostí.

Žádosti, které chtějí firmy pro své zákazníky zpracovat je tak nyní i několikanásobný. Nová zelená úsporám totiž přejde do dovolenkového módu už na konci června a 30. 6. je tak posledním dnem, kdy firmy nebo samotní zájemci o dotaci mohou podat žádost.

„Zájem o podání žádostí do 30. 6. je stále obrovský. Za poslední měsíc celé oddělení dnem i nocí pracuje na zpracování všech žádostí, které mají být do konce června na státní fond zaslány. Už nyní tak evidujeme za červen jasný rekord v počtu zpracovaných žádostí,“ uvádí Klára Zíková, expertka na dotace ze společnosti Woltair.

Podle odborníků ale už nyní dochází k tomu, že některé firmy slibují zákazníkům vyřízení dotace ještě do konce června. Jen pouhých několik dní na podání žádosti je ale velmi nereálné. Na samotnou dotaci je totiž třeba vyřídit velké množství dokumentace, což často zabere i několik dnů. Zákazníci by tak neměli věřit slibům některých dodavatelů a vyvarovat se případným problémům se získáním dotace.

Ohlášené dotační prázdniny dříve také vystrašily mnoho odborníků i domácností, které plánují například instalaci fotovoltaiky. Jelikož Státní fond životního prostředí ČR informoval o nové podobě programu po ukončení letní přestávky s velkým zpožděním po jejím oznámení, vyrojilo se v diskuzích mezi zájemci o úsporné technologie mnoho spekulací o tom, že některé dotace úplně skončí.

Přestože se tak některé detaily v programu Nová zelená úsporám od začátku září, kdy dojde k obnovení příjmu žádostí změní, nepůjde o příliš velké změny. Zájemci o energetické úspory tak budou moci nadále využívat nejoblíbenějšího tuzemského dotačního programu.

Ačkoliv standardní Nová zelená úsporám přejde do prázdninového režimu, prázdnin se nedočká její varianta Light nebo Kotlíkové dotace. Tyto programy totiž budou i přes odstávku nadále pokračovat. Například v případě Kotlíkových dotací se očekává zahájení příjmu žádostí ve většině krajů během července a srpna. Jelikož lze opět očekávat velký zájem o dotace, měli by si už nyní zájemci připravit všechny potřebné dokumenty – s jejich získáním jim ale pomohou většinou samotné montážní firmy.




Štítky: Dotace Fotovoltaika Tepelná čerpadla Nová zelená úsporám Fotovoltaické elektrárny NZÚ Úspory