Obce v chráněných krajinných oblastech si rozdělí 30 milionů na šetrnější veřejné osvětlení

  
Martin Bárta
28. 8. 2020 ▪ 16:34

Až o 30 milionů korun si budou moci zažádat obce spadající do chráněných krajinných oblastí ČR, které mají méně jak 100 tisíc obyvatel. Díky příspěvku budou moci snížit světelný smog a zároveň i svou spotřebu elektrické energie.

Lampa pouličního osvětlení
Lampa pouličního osvětlení
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Ministerstvo životního prostředí letos už počtvrté spouští dotační program na výměnu lamp pouličního osvětlení v chráněných krajinných oblastech (CHKO). Díky programu může zhruba tisícovka obcí, které katastrálně zasahují do oblasti CHKO požádat o dotaci na výměnu osvětlení.

Tisícovka obcí ze seznamu si tak dohromady rozdělí 30 milionů korun a díky instalaci modernějších lamp napomůže jednak k úspoře energie, ale hlavně také ke snížení světelného smogu právě v chráněných krajinných oblastech. Každá obec si tak může zažádat celkově až o 2 miliony korun – podmínkou ovšem je jak již bylo zmíněno mít alespoň část svého katastru v CHKO a zároveň mít méně jak 100 tisíc obyvatel.

V předchozích výzvách byl zájem o dotaci enormní, Státní fond životního prostředí ČR tak přijal žádosti za téměř 80 milionů korun. Díky penězům tak zmodernizovali osvětlení třeba v Hejnicích na Liberecku, tam bylo nainstalováno 279 kusů nových svítidel za 3,6 milionu korun.

Aby žádající obce splnily podmínky dotace, musí mít osvětlení určité náležitosti jež musí obec pro získání peněz doložit. Mezi nimi samozřejmě nesmí chybět omezení modrých složek světla či přesné zacílení osvětlení do spodního prostoru pod lampou právě tak, aby nedocházelo k šíření světelného smogu.

Světelné znečištění ohrožuje spánek lidí i zvířat, může také způsobit nemoci

Světelného smogu přibývá a to bohužel nejen ve městech a jejich okolí, ale i v chráněných krajinných oblastech či v okolí národních parků. U člověka i zvířat ale může mít velká míra světelného znečištění vliv na kvalitu spánku v jehož důsledku může docházet k většímu rozvoji depresí či dalších nemocí.


Pro člověka by tak nemělo být světelné znečištění důležité jen ve venkovních prostorách, kterým se specialisté často zabývají, ale i v domácnosti. Tam může velké problémy způsobit záření modrého (studeného) světla a to obzvláště ve večerních hodinách.


V neposlední řadě je pak umělé venkovní osvětlení problémem pro astronomy, kteří v důsledku velkého osvícení mají problém s „výhledem“ na hvězdnou oblohu. Tento efekt světelného smogu je ale snadno viditelný i pro laika při pohledu na noční oblohu ve městech, kde je často šance spatřit hvězdu minimální.

Dotaci je možné získat i na způsobilé náklady projektů

Dotaci od Státního fondu životního prostředí obce mohou získat také na náklady, které s instalací nového osvětlení mají. Lze tak zahrnout i výměnu kabeláže, nové rozvaděče či jejich rekonstrukci, pronájem montážních plošin, optimalizaci řídícího systému veřejného osvětlení a dalších součástí. Až 50 tisíc korun lze z dotace použít na projektovou dokumentaci.


Oproti tomu z příspěvku nelze financovat stavební a výkopové práce či samotné sloupy, které dříve financovat možné bylo. O dotaci si obce mohou zažádat od 1. 9. 2020 do 31. 10. 2020 a realizace musí proběhnout nejpozději do konce roku 2023.




Zdroj: MŽP, RED