EnergoZrouti.cz

Startuje Nová zelená úsporám Light pro nízkopříjmové domácnosti. Peníze dostanou předem

  
Martin Bárta
14. 11. 2022 ▪ 11:33

Startuje nový podprogram Nové zelené úsporám pod názvem Light. Určený bude hlavně pro nízkopříjmové domácnosti a seniory, kterým umožní realizovat opatření na snížení energetické náročnosti i bez investice předem.

Stará okna vyjdou v energetické krizi draho
Stará okna vyjdou v energetické krizi draho
Foto: Pixabay

V Česku odstartuje upravený program Nová zelená úsporám. Ten bude pod značkou Light nabízet podporu na projekty, které sníží energetickou náročnost budov. Oproti současnému programu bude primárně určen pro nízkopříjmové domácnosti a seniory. Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR na programu spolupracují i s Ministerstvem práce a sociálních věcí.

Ačkoliv příjem žádostí bude v programu spuštěn až na začátku příštího roku už nyní je možné opatření na snížení energetické náročnosti obydlí začít realizovat. Program totiž podpoří žádosti, k jejichž realizaci došlo od 12. září letošního roku.

Oproti současnému programu Nová zelená úsporám, který se stal jedním z nejoblíbenějších programů a to hlavně díky své jednoduchosti a přehlednosti nabídne Nová zelená úsporám Light novinku, která zajistí realizaci opatření právě v nízkopříjmových domácnostech. Ty totiž v rámci programu obdrží finance předem a navíc k elektronické žádosti nebudou muset přikládat žádné složité papírování. Ve staré podobě přitom museli lidé nejdříve opatření zaplatit z vlastních kapes a stát jim následně část financí vrátil.

„Pomoc nejzranitelnějším spoluobčanům v období energetické krize a extrémně vysokých cen energií je naší absolutní prioritou. Jsme si vědomi, že ne všichni mají dostatek finančních rezerv na nákladné stavební úpravy, proto jsme připravili podporu rychlých a snadných opatření, která jsou nenáročná na realizaci, mohou být provedena i svépomocí a přinesou okamžitou úsporu. Program NZÚ Light je významnou součástí kampaně Zkrotíme energie. Společně se zavedenými cenovými stropy a široce dostupným příspěvkem na bydlení pomůže zvládnout energetickou krizi i těm nejohroženějším,“ říká ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podpora z dotačního programu NZÚ Light , Nová zelená...

Novinkou v programu je také zmiňovaná možnost realizace některých opatření svépomocí. Dosud bylo nutné si na většinu činností najímat odborné firmy, které dodaly i to správné potvrzení o realizaci opatření.

V rámci Nové zelené úsporám Light si budou moci domácnosti požádat o dotaci až 150 tisíc korun. Finance pak bude možné využít na zateplení fasády, střechy, stropů nebo podlah či výměnu oken a vchodových dveří. Právě tyto stavební úpravy totiž přináší okamžité výsledky a snížení účtů za energie, které v současnosti domácnosti s nízkými příjmy trápí nejvíce.

„Nová zelená úsporám Light umožní i lidem bez finančních rezerv zateplit domy tak, aby jim zbytečně neunikalo teplo. Podpoříme opatření, která je možné udělat v řádu hodin, maximálně dní, jako je třeba zateplení střech, stropů či podlah foukanou izolací nebo výměna oken a vchodových dveří. Spotřeba elektřiny a plynu na vytápění se sníží okamžitě, finanční úspory budou znatelné a hlavně trvalé,“ říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR a dodává, že podpora je nastavena tak, aby bylo možné žádat jen na dílčí opatření jako třeba výměnu oken, ale zároveň opatření i vzájemně kombinovat.




Štítky: Nová zelená úsporám Nová zelená úsporám Light NZÚ Energie Úspory Elektřina Plyn Vytápění Zateplení Výměna oken