EnergoZrouti.cz

Brno spustí nové dotační programy na ekologii a oživení zelených ploch

  
Lenka Nováková
4. 8. 2021 ▪ 16:52

Nové dotační programy, ve kterých bude možné získat až čtvrt milionu korun na ekologické projekty spouští Brno. Město si od toho slibuje zlepšení vztahů člověka a životního prostředí, ale i zlepšení modro-zelené infrastruktury.

Městský park
Městský park
Foto: Stan Petersen / Pixabay

Brněnští radní dnes odsouhlasili spuštění tří nových dotačních programů, které se zaměří na podporu aktivit oživujících městskou zeleň, ale i ekologickou výchovu. Už v září by tak mělo dojít ke spuštění samotných programů, jejich realizace ale proběhne až v příštím roce.

Podpora malých ploch má zlepšit modro-zelenou infrastrukturu

Hned tři programy odstartují příjem žádostí už 15. září. Zájemci pak budou moci žádosti podávat až do konce října. První z programů se zaměří na oživení zeleně ve vnitroblocích či předzahrádkách a podobných malých plochách. Město tím chce motivovat vlastníky nemovitostí, aby se více zapojili do revitalizace právě těchto malých ploch.

Zájemci si tak budou moci požádat o dotaci až 250 tisíc korun na jeden projekt. Podle města jsou právě tyto malé plochy velmi důležitou součástí systému městské zeleně a je třeba je tak podpořit.

„Chceme posílit výsadbu a zakládání nové zeleně a zvýšit množství zeleně v uličním prostoru,“ uvedl první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík a pokračoval: „Slibujeme si, že to bude motivace pro vlastníky, aby se více zapojili do revitalizace malých ploch. Kromě vnitrobloků se tento program týká také předzahrádek a podobných ploch vhodných pro trvalé umístění zeleně, neboť jakékoliv, i malé plochy ve výsledku představují významnou součást systému městské zeleně a tzv. modro-zelené infrastruktury.“

Město chce v lidech formovat vztah k životnímu prostředí

Další dotační titul pak poskytne finance na podporu akcí oživujících nábřeží brněnských řek. V rámci něj bude možné na jednotlivé projekty získat dotaci do maximální výše 25 tisíc korun.

„V tomto případě bychom rádi docílili využití potenciálu jedinečného přírodního prostředí a navrátili do těchto míst společenský život. Jedná se tedy vždy o společenské akce určené pro veřejnost, ať už sportovní, edukativní, dětské, zdravotní, kulturní, herní, umělecké, nebo ekologické,“ upřesnil Petr Hladík.

Poslední program pak podpoří ekologickou výchovu ve městě částkou až 100 tisíc korun, zaměří se hlavně na formování vztahu dětí i dospělých k životnímu prostředí.

„Tyto dotace půjdou na jednotlivé projekty zaměřené na ekologickou výchovu ve vztahu ke kvalitě životního prostředí ve městě Brně a dále pak na projekty na formování vztahu dětí a dospělých k ochraně a tvorbě životního prostředí. Mohou to být jak činnosti zájmových kroužků, spolků a jiných obdobných skupin, tak i jednorázové projekty,“ řekl Petr Hladík.




Štítky: Brno Dotace Ekologie
Zdroj: MMB