Ministerstvo podpoří 300 miliony korun infrastrukturu v národních parcích nebo čistírny odpadních vod

  
Markéta Bártová
22. 3. 2022 ▪ 13:30

Ministerstvo životního prostředí schválilo příspěvky na projekty zlepšení infrastruktury v národních parcích. Peníze ale poputují i na domácí čistírny odpadních vod.

Čistírna odpadních vod Liberec
Čistírna odpadních vod Liberec

127 nových projektů se nyní dočkalo schválení finanční podpory z rozpočtu Státního fondu pro životní prostředí ČR (SFŽP) a Norských fondů. Celkem tak na čistírny odpadních vod, lepší infrastrukturu v národních parcích, ekovýuku a další projekty půjde 300 milionů korun.

Více než polovina všech prostředků přitom poputuje do obcí, které se nachází na území národních parků. Právě ty si podle ministerstva v souvislosti s turistickou zátěží minulých let zaslouží podporu na rozvoj ekologické infrastruktury. 41 milionů korun si tak rozdělí třeba obce Hartmanice, Železná Ruda, Modrava a Stachy na Šumavě. Ty tak získají finance na modernizaci cyklotras, chodníků a veřejných prostranství.

Podobné finanční částky pak poputují do dalších obcí na území Národního parku České Švýcarsko nebo Krkonošského národního parku. Poslední jmenovaný díky financím opraví schodiště do klášterní zahrady a přilehlé chodníky ve Vrchlabí. Finance od SFŽP a Norských fondů ale využije třeba i Národní park Podyjí, který bude moci zabezpečit skalní stěnu ve Vranově nad Dyjí před zřícením.

„Čerstvě podpoříme 95 projektů ve čtyřech desítkách obcí částkou 166 milionů korun. Z přidělených peněz mohou opravit komunikace, zkvalitnit infrastrukturu, vybudovat nová parkoviště a odstavné plochy a zlepšit život svým obyvatelům i návštěvníkům. Doufám, že příští rok bude moci naše podpora zamířit i na Křivoklátsko,“ shrnuje ministryně životního prostředí Anna Hubáčková dotační podporu obcím, správám národních parků či neziskovým organizacím působícím v národních parcích.

Podporu získají i domovní čistírny nebo technologie pro odstranění antibiotik z vody

Ministerstvo pošle finance také do dalších lokalit, kde je problém čištění odpadních vod. Třeba v Úhercích na Lounsku, Petrově u Blanska nebo Rácovicích na Třebíčsku se totiž nevyplatí napojení na centrální čistírnu odpadních vod. Díky dotacím ale bude možné vystavět soustavu domovních čistíren.

„Výzva vyhlášená v Národním programu Životní prostředí je průběžná. Žádosti hodnotíme postupně a plánujeme je přijímat až do prosince příštího roku. Může se však stát, že určená alokace 300 milionů korun bude vyčerpána dříve, proto by zájemci neměli s žádostí otálet,“ říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, jehož úřad žádosti posuzuje a vyplácí dotace.

Třináct krajů včetně hlavního města Prahy pak bude moci získat finance na zpracování krajských plánů pro zvládání sucha a nedostatku vody.

V neposlední řadě pak finance poputují na podporu technologií, jež dokáží v čistírnách odpadních vod zbavit vodu toxických látek jako jsou zbytky antibiotik či hormonů. Současné technologie si totiž s těmito látkami mnohdy neporadí.




Štítky: Ministerstvo životního prostředí Ekologie Národní park Čistírny odpadních vod
Zdroj: RED