EnergoZrouti.cz

Nový řídící systém elektromobilů Lexus zajistí lepší jízdní zážitek i stabilitu vozů

  
Jakub Zich
13. 12. 2020 ▪ 08:48

Řídící systém od Lexusu nese pojmenování Diret4 a měl by být čistě bateriový. Přináší několik změn, například elektromotor na přední i zadní nápravě. Stejně tak se můžete těšit na vylepšení jízdní vlastnosti.

Elektromotor Lexus
Elektromotor Lexus
Foto: Lexus

Lexus přišel s novinkou v podobě nového řídícího systému pro elektrický pohon vozidel Lexus. Ten by se měl začít objevovat někdy v příštím roce. Co nám tento systém přinese a v čem jsou jeho základní novinky, které stojí za zmínku?

Direct4 jméno mé

Direct4 je pojmenování právě nového řídícího systému. Podle předběžných informací od Lexusu by měl být tento čistě bateriový systém představen v prvním čtvrtletí roku 2021. Lexus již má v současné době na trhu elektrický vůz pojmenovaný UX 300e. Ten ale vypadá podobně jako vozy se spalovacími motory. Aby mohl Lexus, resp. Toyota vytvořit skutečně elektrický automobil, tento nový řídící systém je nezbytností.

Zapomeňte na design

Mnoho společností, které vyrábějí nové vozy se vždy zaměřují především na design, který musí být dokonalý. Lexus se ale zaměřil především na nový bateriový elektrický pohon, který by měl nabídnout také náhon na všechny čtyři kola. Tento nový systém by měl řídit distribuci točivého momentu pomocí předního a zadního elektromotoru. Následná brzdná síla pak bude také přenášena na všechna čtyři kola.

K čemu nový systém

Lexus se na vývoj takového systému vrhnul především proto, aby byl schopný do auta dostat potřebné zrychlení, dobrou stabilitu v zatáčkách a celkově zpříjemnit jízdní zážitek. To vše samozřejmě ve spojení s potřebným luxusem a pohodlím při řízení elektrického vozidla. Direct4 také umožní mít na každé nápravě elektromotor s vysokým točivým momentem. Součástí nových vozů pak bude také převodovka, která by se měla starat o optimální rozložení hnací síly. Toto vše by se mělo objevit v novém modelu Lexus LF-30.

LF-30 koncept

Tento model byl sice představený již v minulém roce, jedná se ale zatím pouze o koncept a sériově model vyráběný není. Možná i proto automobilka Lexus sáhla po vylepšeném řídícím systému, který by mohl přinést výrazné zlepšení jízdních vlastností do všech nových elektromobilů od Lexusu. Dočkáme se v rámci tohoto modelu také dalších změn, které by mohly například znamenat revoluci na poli elektromobility?




Zdroj: Lexus