EnergoZrouti.cz

Nižší ceny energií nečekejte, podle šéfa energetické firmy budou vysoké ještě další roky

  
Tomáš Jelínek
4. 12. 2022 ▪ 09:54

Výrazný pokles cen energií bude trvat roky, v příštím roce tak výrazný pokles nelze očekávat. Hlavním řešením k poklesu je podle šéfa energetické firmy přechod na obnovitelné zdroje, ty ale mají také svá rizika.

Ceny energií se jen tak nesníží
Ceny energií se jen tak nesníží
Foto: Arthur Lambillotte on Unsplash

Vysoké účty za elektřinu nebo plyn v posledních měsících děsí nejednu domácnost nebo firmu. Podle vyjádření ředitele jedné z největších energetických společností světa Enel Francesca Starace budou vysoké ceny energií pro zákazníky platit ještě několik let.

Ačkoliv návrat cen do doby před začátkem energetické krize nejspíš podle odborníků očekávat nelze vůbec, mohly by se ceny vrátit alespoň na hodnoty před začátkem ruské invaze na Ukrajinu. Ke srovnání cen tak podle Starace dojde, potrvá to ale ještě roky.

Je tak pravděpodobné, že evropské vlády budou muset ještě několik let utrácet miliardové částky ze státních rozpočtů na podporu domácností i malých, středních a velkých firem. Země evropské sedmadvacítky přitom nyní hledají jak samostatná řešení v podobě cenových stropů či dotací pro domácnosti i firmy, tak i společná řešení, která by měla ceny energií zastropovat na celoevropské úrovni.

Klíčovým bodem ke snižování cen energií pak podle šéfa italského Enelu budou hlavně obnovitelné zdroje energie. Ceny by se tak měly snižovat s dalším rozšiřováním větrných a fotovoltaických elektráren, do kterých už v současnosti po celé EU proudí rekordní částky. Tyto finance bude ale nutné ještě výrazně navyšovat jak pro stabilizaci energetického trhu, tak i přechod na bezemisní ekonomiku.

Mimo rozšiřování obnovitelných zdrojů ale bude nutná také výraznější změna ve výrobě tepla v domácnostech. Ty tak v budoucnu budou více využívat tepelných čerpadel a elektrických kotlů oproti současným plynovým kotlům či kotlům na pevná paliva.

Právě změna způsobu vyrábění a využívání energie je podle šéfa prioritou při snižování závislosti na dodávkách energií z Ruska, ale i dalších zemích, které jak se ukázalo při zahájení invaze na Ukrajinu nejsou stabilní a politicky neutrální.

Globální energetická krize, která byla vyvolána ruskou invazí na Ukrajinu tak podle šéfa Enelu jasně ukázala, jak je závislost na jediném zdroji energie pro Evropu nebezpečná.

Podle Starace má ale přechod na obnovitelné zdroje také svá rizika. Většina komponent pro solární i větrné elektrárny totiž v současnosti pochází z Číny. Evropa tak sice odstraňuje závislost na plynu z Ruska, ale zároveň vytváří závislost na Číně, která by mohla být v budoucnu podobně problematická.

Evropská unie by tak podle odborníků měla mnohem větší množství komponent pro solární a energetický průmysl získávat od vlastních firem a rychle tak snižovat svou závislost na komponentách od čínských dodavatelů.




Štítky: Elektřina Plyn Energie Energetika Ceny energií Energetická krize Enel
Zdroj: BBC