EnergoZrouti.cz

Nabíječkami ČEZ proteklo za první pololetí rekordních 1,1 milionu kWh

  
Martin Bárta
27. 7. 2020 ▪ 14:52

Společnost ČEZ, která v tuzemsku provozuje mimo dalších služeb i nejširší síť dobíjecích stanic na elektromobily doplnila do baterií vozidel svých zákazníků v prvním pololetí roku 2020 1,1 milionu kWh elektřiny.

ČEZ - dobíjení elektromobilu na parkovišti obchodu
ČEZ - dobíjení elektromobilu na parkovišti obchodu
Foto: ČEZ

Energetická společnost ČEZ informovala, že v prvním pololetí roku 2020 pomohla svým zákazníkům v načerpání 1,1 milionu kWh elektřiny do baterií elektromobilů pomocí sítě svých nabíječek po celé ČR. ČEZ v současnosti provozuje jednu z nejrozšířenějších sítí pro dobíjení elektromobilů v tuzemsku, která obsahuje více jak 200 stanic.

První pololetí bylo rekordní i díky tomu, že objem odběrů byl o 13,6% silnější než za celý rok 2018. V roce 2019 se množství odebrané energie z nabíjecích stanic společnosti zastavilo u téměř dvou milionů kWh a letos se tedy dá očekávat překročení této mety.

Počet elektromobilů v ČR roste

Za růstem odběru elektrické energie na „tankovacích“ stanicích skupiny ČEZ stojí jednak 30 procentní navýšení počtu nabíjecích stanic, které společnost staví i společně se svými partnery jako například nedávno s jedničkou v rychlém občerstvení: „McDonald's in­staloval další dobíjecí stanice pro elektromobily u svých restaurací“. Druhým faktorem růstu je i přibývající počet elektromobilů na našem i zahraničním trhu. Nárůst množství odebrané energie tak lze očekávat ještě vyšší v letních měsících kdy do ČR přijíždí turisté ze zemí s vyšším počtem elektromobilů.


Zajímavostí je i fakt, že pět nejvytíženějších dobíjecích stanic na elektromobily od sítě ČEZ je v Praze. Většina provozovaných elektromobilů je tedy spíše doménou Prahy či krajských měst.


Poslední rychlonabíjecí stanice ČEZ nainstaloval v Ostravě, dvě před Krajským úřadem Moravskoslezského kraje a tři u obchodního domu Kaufland v Ostravě-Zábřehu. V Ostravě tak nyní síť nabízí již 12 nabíjecích stanic a z toho 9 s rychlým nabíjením.




Zdroj: ČEZ